Newsflash
Știri

Ziua Mondială a Vederii: campanie de conștientizare și prevenire

de L. Budin - oct. 14 2021
Ziua Mondială a Vederii: campanie de conștientizare și prevenire

De Ziua Mondială a Vederii, Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă (SRCCR) lansează campania de conștientizare și prevenire „Iubește-ți vederea”.

Deficiențele de vedere afectează calitatea vieții, însă prin îngrijire și tratament adecvat, oamenii se pot bucura din nou de viață în toate formele și culorile ei, se arată într-un comunicat.

WSD2021

Campania își propune să încurajeze pe toată lumea să fie conștientă de sănătatea propriilor ochi și să facă un control oftalmologic. Datele oficiale arată că peste un miliard de oameni din întreaga lume nu pot vedea bine, pentru că nu au acces la ochelari, și aproximativ 3 din 4 deficiențe de vedere sunt evitabile, prin controale periodice la medicul oftalmolog și tratament corespunzător”, a declarat prof. dr. Călin Petru Tătaru, Președintele SRCCR.

Consultații și teste gratuite

În cadrul campaniei, clinici oftalmologice din întreaga țară s-au alăturat inițiativei, oferind consulații și teste de vedere gratuite pentru prevenirea unor afecțiuni de vedere sau a agravării lor.

Campania urmărește patru acțiuni importante, pe care fiecare le poate face. Cei 4 „p” sunt  prevenire - prin adoptarea unui stil de viață sănătos, protecție – împotriva razelor de soare, a statului prelungit în fața calculatorului și ecranelor, păstrarea vederii – prin controale periodice, prioritizare – pentru sănătatea vederii și educarea celor apropiați să ia aceleași acțiuni, se mai arată în comunicat.

Impact asupra calității vieții

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că cel puțin 2,2 miliarde de persoane din întreaga lume au o deficiență a vederii care poate fi tratată sau nu. Dintre aceste cazuri, la cel puțin 1 miliard deficiența puteai fi prevenită sau încă nu a fost tratată.

Cele mai importante cauze ale deficiențelor de vedere și ale pierderii vederii sunt: cataracta (39%), erorile refractive (18%), degenerescența maculară legată de vârstă (17%), glaucomul (10%).

Datorită creșterii accesului la îngrijire și a inovației medicale, prevalența deficiențelor de vedere și a orbirii a scăzut în ultimii ani. Dacă în 1990 era estimată la 4,58%, în 2015 era de 3,37%. 

În luna mai, la cea de-a 74-a Adunare Mondială a Sănătății (a OMS), toate cele 194 de state membre au aprobat două noi ținte globale pentru îngrijirea ochilor: o creștere cu 30% a operaților de cataractă și o creștere cu 40% a intervențiilor pentru erorile de refracție, până în 2030.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe