Newsflash
Știri

Ziua mondială a rinichiului

de Dan Dumitru MIHALACHE - mar. 21 2014
Ziua mondială a rinichiului
   Un adult din zece suferă, la nivel mondial, de o afecţiune a rinichilor. Anual îşi pierd viaţa milioane de oameni ca urmare a complicaţiilor cauzate de bolile de rinichi. Ziua mondială a rinichiului, sărbătorită în fiecare an în a doua zi de joi a lunii martie, încearcă să crească gradul de conştientizare a importanţei rinichiului şi să reducă frecvenţa şi impactul bolilor de rinichi şi a bolilor asociate, în rândul populaţiei. În fiecare an, cu această ocazie, este evidenţiată o altă temă – anul acesta, „insuficienţa renală cronică şi îmbătrânirea“. Diagnosticată la timp, boala cronică de rinichi poate fi tratată, reducându-se astfel riscul complicaţiilor şi numărul deceselor cauzate de acestea.
   Pentru a trage acest semnal de alarmă, dar şi a marca Ziua mondială a rinichiului, miercuri şi joi, la Bucureşti au avut loc o serie de manifestări la care au participat specialişti nefrologi, dar şi de sănătate publică. La Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. dr. Nicolae Paulescu“ s-a desfăşurat, miercuri, 12 martie, o conferinţă de presă cu tema „Risc şi factori de risc în boala cronică de rinichi“, iar joi, 13 martie, la Palatul „Cesianu Racoviţă“, în organizarea Societăţii Române de Nefrologie, o alta cu tema „În cinstea Zilei rinichiului, bea un pahar cu apă!“. Ziua mondială a rinichiului este o  iniţiativă comună a Societăţii Internaţionale de Nefrologie şi a Federaţiei Internaţionale a Fundaţiilor de Rinichi şi se sărbătoreşte în fiecare an, din 2006 încoace. Tot joi, 13 martie, a fost sărbătorită şi Ziua europeană a pacientului, ocazie cu care Alianţa Pacienţilor Cronici din România, în parteneriat cu Comisia de sănătate publică din cadrul Senatului României, a organizat o masă rotundă cu tema „Pacientul român, pacientul european“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe