Boală de piele cronică dar necontagioasă, psoriazisul afectează 2% din populaţie, adică aproape 440.000 de români. Din aceştia: • 80% prezintă pe piele sau pe scalp plăci eritematoase de diferite dimensiuni, acoperite de scuame albe  • 50% au şi o afectare a unghiilor şi degetelor • 30% prezintă afectare articulară ce poate duce la limitarea mişcării şi a activităţii curente. Calitatea vieţii este, de asemenea, afectată. Pacienţii cu psoriazis se simt jenaţi, frustraţi şi chiar nefericiţi din cauza acestei afecţiuni şi se tem de curiozitatea sau de respingerea celor din jur, motiv pentru care se izolează. Îşi restrâng aspiraţiile profesionale, au complexe de inferioritate atunci când se dezbracă la sala de sport sau la plajă, evită să dea mâna atunci când aceasta are semne vizibile de boală, se tem să întemeieze o familie de teama transmiterii bolii pe cale genetică. (...)"> Ziua mondială a psoriazisului - Expertiză şi acţiune - - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Ziua mondială a psoriazisului - Expertiză şi acţiune -

de Dr. C. COSTIN - oct. 29 2010
Ziua mondială a psoriazisului - Expertiză şi acţiune -

    Boală de piele cronică dar necontagioasă, psoriazisul afectează 2% din populaţie, adică aproape 440.000 de români. Din aceştia: • 80% prezintă pe piele sau pe scalp plăci eritematoase de diferite dimensiuni, acoperite de scuame albe  • 50% au şi o afectare a unghiilor şi degetelor • 30% prezintă afectare articulară ce poate duce la limitarea mişcării şi a activităţii curente. Calitatea vieţii este, de asemenea, afectată. Pacienţii cu psoriazis se simt jenaţi, frustraţi şi chiar nefericiţi din cauza acestei afecţiuni şi se tem de curiozitatea sau de respingerea celor din jur, motiv pentru care se izolează. Îşi restrâng aspiraţiile profesionale, au complexe de inferioritate atunci când se dezbracă la sala de sport sau la plajă, evită să dea mâna atunci când aceasta are semne vizibile de boală, se tem să întemeieze o familie de teama transmiterii bolii pe cale genetică. (...)

Impactul suferinţei a fost comparat cu cel din diabetul zaharat, astmul bronşic sau reumatismul articular, dată fiind persistenţa pe toată durata vieţii şi nevoia de tratament continuu. Data de 29 octombrie a fost aleasă, la nivel internaţional, ca ziua mondială a psoriazisului, pentru a atrage atenţia publicului general asupra nevoii acestor pacienţi de sprijin social şi de ajutor medical. Prin tratarea bolii la timp se poate preveni deteriorarea treptată a pielii, unghiilor şi articulaţiilor şi evoluţia invalidantă spre artrită.
    Recent, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a acreditat, la nivel naţional, Grupul de experţi în psoriazisul mediu şi sever, format din dnii dr. Daniel Boda, prof. dr. Caius Solovan, conf. dr. Cătălin Popescu şi dna dr. Mihaela Leventer. Comisia are misiunea de a organiza un Registru naţional al bolnavilor de psoriazis, de a îmbunătăţi şi reformula ghidul terapeutic al acestei boli şi, nu în ultimul rând, de a facilita accesul pacienţilor cu forme medii sau severe de psoriazis la terapii biologice ultramoderne. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.


 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe