Newsflash
Știri

ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI ZAHARAT

de Prof. dr. Nicolae HÂNCU - nov. 13 2009
ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI ZAHARAT

Ziua de 14 noiembrie marchează, în fiecare an, momentele planetare de solidaritate cu semenii noştri care au această boală. În acest an, Ziua Mondială a Diabetului Zaharat se desfăşoară sub generoasa idee „EDUCAŢIA ŞI PREVENŢIA ÎN DIABETUL ZAHARAT“. (...)

Educaţia este parte integrată a managementului clinic din îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat, alături de terapia propriu-zisă (optimizarea stilului de viaţă, farmacoterapia), monitorizarea curentă şi evaluarea la intervale mai mari.
   Prin educaţie, persoana cu diabet este instruită asupra bolii astfel încât, „împuternicită“ fiind cu multe cunoştinţe, devine cel mai important membru al echipei de îngrijire. Din această echipă fac parte: specialistul diabetolog, educatorii, medici din alte specialităţi, cum sunt: cardiologii, nefrologii, psihologii, obstetricienii, pediatrii, oftalmologii.
   Ce învaţă pacienţii cu diabet prin educaţia terapeutică? În cadrul şedinţelor de educaţie, persoanele cu diabet află care sunt obiectivele tratamentului, metodele terapeutice, complicaţiile acute şi cronice, riscul cardiovascular, noţiuni de contracepţie, sarcină, autocontrol şi automonitorizare, situaţii speciale (călătorii, evenimente mondene, afecţiuni intercurente). Aceste şedinţe se pot realiza individual, în grupuri de lucru sau chiar la distanţă.
   Fondatorul Diabetologiei moderne, E. Joslin (SUA), spunea  în anul 1920: "Cei ce ştiu multe despre diabet trăiesc mai bine", referindu-se, evident, la persoanele cu diabet zaharat. Iată deci că, încă de atunci, se sublinia importanţa extraordinară a metodei educaţionale fără de care nici terapia, nici monitorizarea sau evaluarea nu se pot efectua în mod eficient. Din acest motiv, ea se numeşte „educaţie terapeutică“, pentru că, într-adevăr, are o valoare terapeutică excepţională.
   În România diabetologică, s-a acordat întotdeauna o atenţie specială educaţiei terapeutice. În urmă cu 12 ani, diabetologii au fost ajutaţi de către companiile farmaceutice pentru iniţierea „cabinetelor de educaţie“ la nivelul centrelor de diabet judeţene. Funcţionalitatea lor s-a făcut şi se face prin voluntariat, deoarece Ministerul Sănătăţii nu a recunoscut până astăzi calificarea profesională de „educator în diabet“. Sperăm totuşi să găsească timpul spre a o face, dată fiind indiscutabila utilitate.
   Pe plan organizatoric, trebuie remarcat şi rememorat anul 2001, când, la Craiova, sub coordonarea dnei prof. dr. Maria Moţa, a luat fiinţă Asociaţia Română a Educatorilor în Diabet (ARED). Menirea noii asociaţii a fost şi este de a coordona educaţia terapeutică a persoanelor cu diabet şi obezitate din România. Ulterior, ARED a devenit membru important al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, iar apoi, de aici, drumul spre reprezentarea europeană a venit aproape de la sine. Cu ocazia fiecărui congres al Federaţiei noastre, sunt alocate sesiuni speciale pentru educatori, dar şi pentru asociaţiile persoanelor cu diabet zaharat. Din îngemănarea lor, sub egida şi prin coordonarea specialiştilor diabetologi, s-a realizat un salt calitativ remarcabil în îngrijirea persoanelor cu această boală.
   14 noiembrie găseşte, anul acesta, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice pregătită sub aspect educaţional pentru a face faţă epidemiei de diabet din România. Peste câteva zile, sub coordonarea dnei prof. dr. Maria Moţa va fi lansat „Manualul de Educaţie Terapeutică în Diabet“, primul de acest fel din România. În mod neîndoielnic, va fi un succes, iar marii beneficiari sunt semenii noştri pe care îi îngrijim zi de zi cu ştiinţă, cu devoţiune şi cu speranţa repetabilă a binelui.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe