Newsflash
Știri

Ziua Mondială a Artritei, marcată pe 12 octombrie

de Florentina Ionescu - oct. 12 2020
Ziua Mondială a Artritei, marcată pe 12 octombrie

De Ziua Mondială a Artritei, marcată anual la data de 12 octombrie, mai multe asociații de pacienți organizează un workshop online, pentru a arăta ce înseamnă să fii pacient cu boli reumatismale inflamatorii în vreme de pandemie.

Astăzi, 12 octombrie, chiar de Ziua Mondială a Artritei, Asociația Pacienților cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania ART și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) din România organizează un workshop online cu informații medicale pentru pacienți, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

ziua mondiala a artritei

Totodată, asociațiile de pacienți menționate lansează o cercetare online prin care doresc să afle cu ce probleme se confruntă acești pacienți și ce nevoi au în pandemia de COVID-19.

„Dorim să avem o imagine mai clară și documentată asupra problemelor cu care se confruntă pacienții cu boli reumatismale inflamatorii. Accesul pacienților cronici în general la servicii medicale a fost mai dificil în această perioadă de pandemie. De aceea lansăm această cercetare online pentru a vedea unde putem interveni și susține pacienții”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

Șomajul, o problemă în pandemie pentru pacienții cu artrită

Cu ocazia Zilei Mondiale a Artritei, aceste asociații de pacienți doresc să tragă un semnal de alarmă asupra problemelor cu care se confruntă acești pacienți în vreme de pandemie. Dincolo de problemele constante legate de accesul la serviciile medicale de monitorizare, acești pacienți sunt extrem de vulnerabili în fața șomajului în contextul dificil al pandemiei de COVID-19.

V-ar putea interesa și: Caroline Wozniacki, parte dintr-o campanie pentru femeile cu boli inflamatorii cronice

Liga Europeană Împotriva Reumatismului (EULAR) atrage atenția că actuala pandemie și recesiunea economică reprezintă o mare amenințare pentru pacienții cu boli reumatismale care lucrează.

Acest lucru se întâmplă în contextul în care bolile reumatismale sunt în topul problemelor forței de muncă și constituie cea mai importantă cauză de concedii medicale și retragere prematură datorită dizabilității fizice, se arată în același comunicat.

În plus, în Uniunea Europeană trăiesc peste 120 de milioane de persoane cu boli reumatismale inflamatorii.

Potrivit EULAR, bolile reumatice reprezintă una dintre cauzele principale ale dizabilităților fizice în rândul populației active, generând importante costuri socio-economice – inclusiv pierderea productivității la locul de muncă.


Notă autor:

Credit foto: Septimiu Balica de pe Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe