Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ziua Internațională de Luptă împotriva Mielomului Multiplu, marcată astăzi

Viața Medicală
Dorina Novac miercuri, 30 martie 2022, ora 11:41

La nivel internațional, data de 30 de martie este dedicată conștientizării mielomului multiplu – un tip de cancer de sânge care se manifestă prin multiplicarea necontrolată a plasmocitelor de la nivelul măduvei osoase.

Conform Globocan, în România, în 2020 au apărut 881 cazuri noi pe an, cu o prevalență la 5 ani de 2.296 de cazuri, conform aceleiași surse.

Mielomul multiplu

Potrivit noului registru înființat în România, avem sub 500 pacienți nou diagnosticați/an.

Citește și: Terapii moderne în mielomul multiplu (2)

Mielomul multiplu este așadar mult subdiagnosticat (informație confirmată și în Planul Național de Combatere a Cancerului la pag.89, lansat pe 19 ianuarie 2022), se arată într-un comunicat de presă.

„Noile terapii apărute, mai ales în ultimul deceniu, au permis prelungirea de la 3 la 7 ani a duratei mediane de supraviețuire a pacienților cu mielom multiplu, astfel că șansele pacienților cu această afecțiune de a trăi mult sunt semnificativ mai mari în prezent”, a precizat, anul trecut, prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Diagnosticul de certitudine pentru mielomul multiplu se stabilește de cele mai multe ori atunci când această afecțiune este deja într-un stadiu avansat, cu o simptomatologie importantă, fapt ce conduce la scăderea șanselor de supraviețuire.

Potrivit reprezentanților Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer ( FABC), România este în urma țărilor dezvoltate cu aproximativ 5-6 ani în materie de acces la tratamente inovatoare și diagnosticare precoce a acestei afecțiuni oncologice. Acest decalaj trist este confirmat zilnic prin decesele care pot fi evitate.

„În contextul Planului Național de Combatere și Control al Cancerului, în componența dedicată mielomului multiplu, trebuie să se reglementeze în regim de urgență modul în care investigațiile medicale specifice diagnosticării precoce a acestei afecțiuni să se realizeze în mod gratuit, să devină un mecanism de screening dedicat. Accesul la terapii inovatoare (mai ales pentru pacienţii cu acest tip de cancer care nu mai au alternativă terapeutica) să se realizeze în mod constant. Pe această cale, facem un apel către toți cei implicați în procesul de decizie, să întreprindă toate măsurile necesare, pentru ca noi, pacienţii cu cancer, să avem o șansă la viață”, transmite FABC.

FABC se implică activ în susținerea pacienților cu cancer, prin intermediul Call-Centerului de suport gratuit pentru pacient – 021 253 0591 – prin care aceștia pot beneficia de informații medicale generale, îndrumare și navigare prin sistemul de sănătate, consiliere psihologică gratuită, consiliere de nutriție si dietoterapie, a menționat Cezar Irimia, președinte Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Planul Național de Combatere și Control al Cancerului a fost lansat în 19 ianuarie 2022 și reprezintă o inițiativă prin care să se asigure accesul rapid la servicii de depistare, diagnosticare și tratament, cu un impact pozitiv major pentru pacienții cu cancer.

Etichete: FABC bolnavi de cancer planul national de combatere a cancerului mielomul multiplu

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.