Newsflash
Știri

Ziua Astmului nu poate fi anulată nici măcar de COVID-19

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - mai 8 2020
Ziua Astmului nu poate fi anulată  nici măcar de COVID-19

În aceste momente de criză, pacientul astmatic trebuie să fie monitorizat și controlat în condiţii de maximă siguranţă. Este unul dintre mesajele transmise de specialiști cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.

ziua astmuluiEvenimentul din 5 mai dedicat Zilei Mondiale a Astmului, care are loc anual sub sigla lansată de „Global Initiative for Asthma” (GINA), a fost  amânat din cauza pandemiei de COVID-19.

În România acest moment nu a trecut neobservat, el fiind marcat prin declaraţii de presă și prezentări ale Societăţii Române de Pneumologie precum și ale Societăţii Române de Alergologie și Imunologie Clinică.

Acestea au subliniat noutăţile din ghidul pentru astm lansat de GINA, actualizând informaţiile legate de strategii terapeutice sau de diagnostic în această boală cronică.

Sloganul Zilei Mondiale a Astmului a fost anul acesta „Stop deceselor cauzate de astm” (Enough Asthma Deaths). Cred că iniţiatorii acestei zile au fost vizionari și că nu întâmplător au ales acest slogan într-o pandemie cu vârfuri epidemice evidente în luna mai, care vizează și pacienţii cu astm bronșic.

Un alt element care vine ca o mănușă a fost actualizarea recentă a protocolului de diagnostic și tratament elaborat și adus la zi de grupul de experţi astmologi, reunit sub umbrela GINA global strategy for
asthma management and prevention.

El include în acest moment două tipuri de recomandări: unele care se referă la comportamentul în zona terapiei în cazul infecţiilor noul coronavirus, iar altele grupate în noutăţi de algoritm terapeutic.

Tratamentul în perioada pandemiei

Pentru medicii cu pacienţi cu astm în contextul pandemiei se recomandă următoarele:

- sfătuiţi pacienţii cu astm să continue să ia medicamentele care le sunt prescrise pentru această boală, în special corticosteroizii cu administrare inhalatorie (CI) și corticosteroizii cu administrare orală (CO);

- administrarea tratamentului pentru astm trebuie continuată ca de obicei;

- oprirea CI duce adesea la agravarea periculoasă a astmului.

AstmRecomandări pentru pacienţii cu astm sever:

- se va continua terapia biologică și nu se întrerupe brusc CO, dacă este prescris;

- asiguraţi-vă că toţi pacienţii au un plan scris de acţiune pentru astm, cu instrucţiuni despre modul de creștere a medicaţiei de control și a medicaţiei de salvare în cazurile în care astmul se agravează sau folosirea unei cure scurte de CO pentru exacerbări severe de astm;

- explicaţi care sunt situaţiile în care bolnavul trebuie să solicite ajutor medical;

- evitaţi nebulizatoarele acolo unde este posibil; nebulizatoarele cresc riscul de a disemina virusul la alţi pacienţi și la cadrele medicale;

- inhalatorul dozator presurizat via spacer este tratamentul preferat în timpul exacerbărilor severe, cu un dispozitiv bucal sau cu o mască ori cu un dispozitiv facial adaptat pe faţă, dacă este necesar.

Investigaţii în contextul coronavirusului

Alte recomandări, legate de investigaţii, au fost:

- evitaţi spirometria la pacienţii cu COVID-19 confirmat/suspectat; spirometria poate disemina particulele virale și poate expune personalul și pacienţii la risc de infecţie;

- în perioadele de transmitere comunitară a virusului în
regiunea dv., amânaţi spirometria și măsurarea debitului maxim în unităţile sanitare, cu excepţia cazurilor în care există o nevoie urgentă; urmaţi măsurile de precauţie pentru posibilul contact și privind diseminarea de picături contaminante;

- urmaţi procedurile stricte de control al infecţiilor, în cazurile în care sunt necesare proceduri generatoare de aerosoli (de ex.: nebulizare, oxigenoterapie – inclusiv cu sondele nazale –, manevrele de inducere a sputei, ventilaţie manuală, ventilaţie non-invazivă și intubaţie).

Actualizări privind recomandările terapeutice

La toate acestea se adaugă și o serie de recomandări terapeutice, în funcţie de treptele de severitate a bolii. Acestea subliniază încă o dată dispariţia recomandării (care a rezistat 50 de ani în literatură) pentru adulţi și adolescenţi de a utiliza beta 2 adrenergic de scurtă durată, care va trebui să fie înlocuit cu corticoid inhalator în formele ușoare, în funcţie
de simptome sau, la exacerbări, cu administrarea zilnică a acestui produs.

Experţii consideră, pe bună dreptate, că folosirea beta 2 adrenergicului ca reliever era înșelătoare, dând senzaţia pacientului că boala este controlată și înlăturând din mintea sa necesitatea unui alt medicament de control real, precum corticoterapia inhalatorie.

Pe de altă parte, beta 2 adrenergicele sunt trecute într-un con de umbră deoarece suprautilizarea lor scade răspunsul bronhodilatator, scade bronhoprotecţia, aduce un rebound al hiperreactivităţii, crește răspunsul alergic și inflamaţia alergică eozinofilică.

Utilizarea lor în cantitate mai mare de 3 dozatoare pe an (1,7 pufuri/zi) duce la un risc mai crescut de prezentare la camera de gardă, iar folosirea a peste 12 dozatoare pe an – la un risc crescut de deces. În aceste condiţii, GINA nu mai recomandă pentru treapta 1 de boală beta 2 adrenergic de scurtă durată și repetă mesajul de utilizare regulată a corticoidului inhalator sau de administrare, la nevoie, a combinaţiei corticoid inhalator/formoterol, toate acestea fiind dedicate scăderii riscurilor.

Asess, Adjust, Review

Legat de combinaţia de corticoid inhalator/beta 2 agonist cu durată lungă de acţiune (budesonid/formoterol), ea este recomandată ca terapie la nevoie și de menţinere în treptele 3-5 de boală dar și ca terapie la nevoie în treapta 1-2, fără a depăși 72 mcg de formoterol, adică 12 pufuri de turbohaler (a câte 200/6 mcg).

Pentru combinaţia beclometazonă/formoterol administrată la nevoie, doza maximă este de 48 mcg de formoterol (adică 6 pufuri a câte 100/6 mcg). De fapt, se merge pe o personalizare a tratamentului, cu trei cuvinte magice care spun totul: Assess, Adjust, Review response („Evaluează, Ajustează, Monitorizează răspunsul”).

Există o multitudine de recomandări și pentru copii, legate de programele educaţionale de self management. Astfel, se recomandă folosirea de mepolizumab la copii de 6-11 ani, evaluarea astmului sever la copiii sub cinci ani pe baza unei frecvenţe respiratorii de peste 40 pe min și a modificărilor de puls.

Sunt formulate avertizări privind riscul montelukastului de a provoca coșmaruri, modificări comportamentale, mergând până la suicid.

În plus, s-au mai definit o serie de elemente de algoritm terapeutic legate de astmul sever și s-a alocat o parte din protocolul GINA noii entităţi astm-BPOC (adică terminologia veche de ACO, astm constrictiv-obstructiv), unde s-au definit extrem de corect modalităţile de iniţiere a variantelor terapeutice existente în momentul de faţă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe