Newsflash
Știri

Zi… „transplantată“

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iun. 29 2012
Zi… „transplantată“
     Începând din 2005, în luna aprilie, în ţara noastră a fost marcată Ziua naţională a transplantului. Anul acesta, evenimentul a fost amânat două luni, pentru a beneficia de participareaprof. dr. Francis L. Delmonico (Harvard Medical School, Massachusetts General Hospital, SUA), preşedinte ales al Societăţii de Transplant, coordonator desemnat al OMS în domeniul donării şi transplantului de organe, director medical al New England Organ Bank, considerat cea mai importantă personalitate în domeniu la ora actuală. Aflat în vizită în ţara noastră, dsa a fost invitat de onoare la Conferinţa „Ziua naţională a transplantului“, organizată, la 19 iunie a.c., de Fundaţia pentru Transplant şi Fundaţia „Dan Setlacec“, în cadrul proiectului „Specializare pentru performanţă, eficacitate şi răspuns în domeniul transplantului de organe – SPER“. Cu acest prilej, distinsului oaspete i-a fost înmânată, de către prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale (AŞM), diploma de membru de onoare al acestui for ştiinţific din ţara noastră.
     La eveniment au participat şi au luat cuvântul: dr. Victor Zota, preşedintele Fundaţiei pentru Transplant şi coordonator naţional al Agenţiei Naţionale de Transplant, dr. Dan Luscalov, director executiv al Agenţiei Naţionale pentru Transplant, Răzvan Vulcănescu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Mirela Bu˘si´c, coordonatorul naţional de transplant al Croaţiei şi preşedinta proiectului SHEEN (South-Est European Health Network) pe probleme de transplant, prof. dr. Mihail Coculescu, preşedintele Secţiei de ştiinţe fundamentale a AŞM, cadre universitare şi medici implicaţi în domeniul transplantului – prof. dr. Radu Deac, prof. dr. Dan Coliţă, prof. dr. Andrei Firică, dr. Carmen Pantiş, dr. Gabriela Droc, dr. Doina Hrehoreţ ş.a. –, pacienţi transplantaţi – dr. Crina Ştefănescu, preşedinta Asociaţiei Transplantaţilor de Ficat din România, Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România şi preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.
     Invitatul special al conferinţei, prof. dr. Francis L. Delmonico, a prezentat date despre transplant din întreaga lume şi a discutat despre responsabilitatea la nivel naţional. Numărul estimativ de transplanturi este de 100.000 anual pe glob, ceea ce reprezintă mai puţin de 10% din necesităţi. La a opta întâlnire plenară a Adunării Generale a Sănătăţii, din mai 2004, statele lumii au fost invitate să implementeze strategii naţionale privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule, să coopereze şi să ia măsuri pentru protecţia grupurilor sărace şi vulnerabile împotriva turismului de transplant şi a vânzării de organe. În 2008, a fost adoptată Declaraţia de la Istanbul cu privire la traficul de organe şi turismul de transplant. Pe agenda celei de-a 63-a Adunări Generale a Sănătăţii, din 2010, a fost şi transplantul, fiind elaborat un ghid OMS de principii în domeniu. Spitalele au misiunea de a salva vieţi, prin îngrijirea şi redarea sănătăţii pacienţilor, dar şi prin procedurile de donare şi transplant de organe. În cazul celor fără şanse de recuperare, cu leziuni cerebrale ireversibile, aflaţi în moarte cerebrală, se pune în discuţie donarea de organe, ca singura şansă de a salva viaţa altor semeni. Responsabilitatea privind selectarea donatorilor îi revine medicului ATI.
     Prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Asociaţiei Romtransplant, a punctat evoluţia şi rezultatele activităţii de transplant din România: peste 2.500 de transplanturi renale (în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Constanţa), peste 350 hepatice (Institutul Clinic Fundeni), peste 50 cardiace (Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş), peste 500 medulare, câteva mii de transplanturi tisulare. Odată cu înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Transplant, numărul de transplanturi hepatice şi renale a crescut progresiv, concomitent cu cel al donatorilor în viaţă şi în moarte cerebrală. Datele sunt mai puţin îmbucurătoare în ceea ce priveşte transplantul de cord: nu s-a mai realizat niciunul odată cu desfiinţarea, prin comasare, a singurului centru din ţară unde se efectuau aceste operaţii. Numărul de donatori de organe este insuficient, comparativ cu cel al persoanelor aflate pe listele de aşteptare (aproape 400, pentru transplant hepatic şi 2.500 – renal), cu perioade de aşteptare şi de 24 de luni. Bilanţul transplanturilor de anul trecut: 65 hepatice şi 250 renale. Doar cinci coordonatori de organe sunt în România. Comparativ, în Croaţia, la o populaţie de patru ori mai mică, există 33 de spitale implicate în programul de donare de organe, această ţară fiind a doua din Europa în ceea ce priveşte numărul de transplanturi efectuate (raportat la populaţie). Au fost punctate progresele, dar şi deficienţele de la noi.
     Ce-i de făcut, pentru ameliorarea situaţiei? Teoretic, se ştie: creşterea numărului de coordonatori de transplant, câte unul în fiecare spital judeţean; posibilitatea identificării cât mai multor pacienţi în moarte cerebrală; schimbarea mentalităţii în interiorul sistemului medical; îmbunătăţirea atitudinii faţă de donarea de organe şi a ratei de accept în rândul populaţiei; modificarea cadrului legislativ, în acord cu directivele europene (criteriile pentru acreditarea spitalelor în care se pot efectua transplanturi de organe solide, trasabilitatea, standardele de calitate şi siguranţă ale organelor umane destinate transplantului, schimburi transfrontaliere de organe în vederea transplantului etc.). Cât va dura până la punerea în practică? Vom vedea.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe