Newsflash
Știri

Wrestling și scuipat în public

de Alexandra NISTOROIU - aug. 1 2016
Wrestling și scuipat în public
     Mai mult de 50 de jucători profesioniști de wrestling au dat în judecată World Wrestling Entertainment, pe care o consideră responsabilă pentru afecțiunile neurologice suferite pe termen lung, generate de neurotraume suferite în ring. Jucătorii acuză federația americană și că nu s-a îngrijit de acoperirea cheltuielilor de tratament. Jimmy „Superfly“ Snuka (foto), Joseph „Road Warrior Animal“ Laurinaitis și Paul „Mr. Wonderful“ Orndorff sunt doar câteva din numele din lista lungă de reclamanți, care au intentat un proces la curtea federală din Connecticut.
Foto: Getty images 
Cum era de așteptat, federația respinge acuzațiile. Sportivii pretind că au suferit comoții și alte traumatisme craniocerebrale care au dus la o afectare pe termen lung a creierului. Luna trecută, Snuka, în vârstă de 73 de ani, a fost declarat „inapt mintal“ pentru a fi judecat într-o speță privind moartea iubitei sale în 1983. Apărarea avocaților s-a întemeiat pe consecințele traumatismelor craniocerebrale suferite în ring. Spre deosebire de alte sporturi, precum fotbalul american și hocheiul, în care jucătorii îndură accidente similare, meciurile de wrestling organizate de WWE implică mișcări specifice care se succed pe baza unui scenariu și a unei coregrafii, ceea ce face compania direct responsabilă de leziunile suferite de jucători, spune motivarea acțiunii în instanță, citată de Associated Press. Liga americană de fotbal și cea de hochei au fost, la rândul lor, date în judecată de foști sportivi afectați de traumatisme craniocerebrale. NFL a fost bună de plată pentru nu mai puțin de un miliard de dolari, în vreme ce procesul intentat de hocheiști încă se judecă.

 

     Parlamentarii indieni caută o soluție pentru a veni de hac unui comportament „flegmatic“. Vor să își convingă cetățenii să nu mai scuipe în locurile publice, mai ales că în cultura indiană obiceiul, foarte larg răspândit, nu implică doar salivă, ci cel mai frecvent se referă la a scuipa „paan“ (un stimulent compus din ierburi, lămâie și nuci, uneori combinat cu tutun) după mestecarea lui. Petele de paan au împânzit multe spații publice din India, îmbrăcând dizgrațios clădiri de birouri și chiar sedii guvernamentale, așa că acum parlamentarii au discutat în plen nu doar despre cum viciul strică imaginea țării, ci și posibilitatea de a fi considerat o problemă de sănătate publică. Diferite studii au arătat că mestecatul de paan este cancerigen, fiind asociat tumorilor maligne din cavitatea orală. „Când suntem plictisiți scuipăm, când suntem obosiți sau nervoși, scuipăm.
Scuipatul de „paan“ e un obicei larg răspândit în India
Sursa: Express Photos (Indian Express)
 
Boli ca tuberculoza sunt răspândite prin scuipat. India trebuie să scape de acest obicei“, a spus Nadimul Haque, unul dintre membrii parlamentului, citat de Indian 364. Tot el a cerut interzicerea prin lege a scuipatului în public, în vreme ce ministrul sănătății vrea să înceapă o campanie de comunicare privind aspectele negative ale obiceiului în sine.
 
 
 

     Mai multe persoane din echipa de organizare a Convenției Republicane de la Cleveland s-au simțit destul de... îngrețoșate – și nu din cauza discursului lui Rudy Giuliani. Cel puțin doisprezece dintre cei angajați să se ocupe de delegația californiană a partidului republican (GOP) au fost trecuți sub carantină în camerele lor de hotel, căzând victime ale unui misterios norovirus, au anunțat marți autoritățile, citate de The Independent. Până acum, niciunul dintre cei 500 de delegați n-a contractat virusul, cel mai probabil transportat din California și Cleveland. Simptomele principale sunt diareea explozivă și voma. Într-un e-mail trimis delegaților, obținut de o publicație locală (Sacramento Bee), directorul executiv al GOP California, Cynthia Bryant, scrie simplu: „You’ll know if you have it“ („O să știți dacă sunteți infectat“). Cine și-ar fi imaginat că o convenție politică poate să îi îmbolnăvească pe oameni?

 
 
 
 
 
 
     Guvernul american intenționează să demareze acțiuni în justiție pentru a bloca două masive fuziuni între patru giganți din domeniul medical, scrie Bloomberg. Departamentul de Justiție va încerca să stopeze atât tranzacția de 54 de miliarde de dolari dintre Anthem și Cigna, care ar crea cea mai mare companie de asigurări medicale după numărul de asigurați, cât și prelua­rea cu 37 de miliarde de dolari a Humana de către Aetna. Ambele afaceri ar trebui împiedicate în virtutea legilor privind concurența neloială, spun surse din Departamentul de Justiție american. Numărul furnizorilor de asigurări medicale dintr-o anumită regiune are un impact direct asupra prețului plătit de pacienți în zonă. Prin urmare, a permite fuziuni între patru din cei cinci giganți în domeniul asigurărilor medicale ar duce inevi­tabil la o creștere a prețurilor, periclitând accesul la servicii medicale.
 
 
 
 
 
 
Femeile de culoare primesc de nouă ori mai des decât femeile albe recomandarea de a-și hrăni bebelușii cu lapte praf
Foto: Barbara Sauder Shutterstock
 

 

     313 persoane HIV pozitive din China au fost contactate telefonic de persoane care pretindeau că reprezintă autoritățile guvernamentale și le ofereau anumite alocații financiare în schimbul furnizării propriilor informații bancare, a notat luni Southern Weekly, citând o organizație care militează pentru drepturile pacienților. Organizația mondială a sănătății a reacționat la scurgerea informațiilor confidențiale privind statusul seropozitiv al pacienților, spunând că reprezintă o violare a unui drept fundamental și că ar putea să îi facă pe oameni să se teamă de testarea HIV și să împiedice accesarea serviciilor de prevenție, respectiv tratamentul. Detaliile bancare furnizate de pacienții păcăliți au fost folosite pentru a fura bani din conturile acestora, iar persoanele care s-au prins că e vorba de o încercare de escrocherie au fost amenințate că informațiile lor medicale vor fi publicate online. Autoritățile chineze au raportat incidentele poliției și dau asigurări că ar fi îmbunătățit tehnologia de criptare folosită pentru datele pacienților. Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât China are un istoric bogat de ostracizare a persoanelor infectate cu HIV, discriminarea mergând de la blocarea locurilor de muncă până la interzicerea vizelor pentru străinii seropozitivi (restricție la care s-a renunțat abia în 2010).

 

     Mamele de culoare au de nouă ori mai multe șanse să le fie recomandat lapte praf (nu alăptarea) pentru copiii lor decât mamele albe, arată un studiu recent publicat în Paediatrics, citat de UPI. Politicile spitalicești și caracteristicile demografice influențează decisiv posibilitatea ca o mamă să fie încurajată să alăpteze, respectiv să îi fie recomandat laptele praf pentru a hrăni nou-născutul, concluzionează cercetarea finanțată de National Institutes of Health, care a cuprins 1.636 de mame de bebeluși. Mamele hispanice prezintă cea mai mare probabilitate de a își alăpta copii pentru o perioadă mai mare de timp datorită existenței unei „tradiții“ în familie. Academia americană de pediatrie recomandă ca toți copiii să fie hrăniți la sân pentru cel puțin șase luni înainte de diversificarea graduală a alimentației. Dar, la împlinirea a șase luni de viață, aproape jumătate din bebelușii americani nu (mai) sunt hrăniți cu laptele matern.

 

     O universitate canadiană a anunțat marți că începe primul studiu clinic la om pentru vaccinul împotriva infecției cu Zika. Serul experimental va începe să fie administrat subiecților chiar în aceste zile, potrivit celor de la Universitatea Laval (Quebec), citați de AFP. Până în prezent, vaccinul fusese testat doar pe rozătoare. Virusul, capabil să producă grave malformații congenitale, a călătorit rapid pe teritoriul Americii Latine. Canadienii participă la studiu alături de două centre de cercetare din Statele Unite. Cel puțin 12 companii farmaceutice caută, în prezent, să dezvolte un vaccin împotriva infecției cu Zika, conform OMS, ale cărei estimări spun că epidemia din Americi va depăși dimensiunea de patru milioane de persoane infectate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe