Newsflash
Știri

World Press Photo: expoziţia globală de fotojurnalism, în opt orașe din România

de L. Budin - apr. 15 2022
World Press Photo: expoziţia globală de fotojurnalism, în opt orașe din România

Cea de-a 65-a ediţie a expoziţiei internaţionale anuale World Press Photo va putea fi vizitată în perioada mai – august, la Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov, Sibiu, Iaşi, Constanţa şi Oradea.

Prezentă pentru a 11-a oară în România, expoziţia va ieşi din muzee şi va fi expusă publicului larg, se arată într-un comunicat.

world-press
Sursă: Facebook World Press Photo Exhibition Romania

 

Nicicând lupta cu fake news-ul nu a fost mai dură ca acum, iar jurnalismul adevărat şi fotografia de reportaj încearcă să aducă adevărul în faţa privitorului în cel mai nealterat mod posibil. Este extrem de important să expunem aceste imagini şi poveşti în locuri uşor de accesat şi în forme simplu de consumat astfel încât societatea să vadă, cu ochii ei, evenimentele din întreaga lume. Din acest motiv, anul acesta am scos expoziţia din muzeu şi am mers direct către public, în inimile marilor oraşe şi, sperăm, în memoria cât mai multor oameni”, a declarat Cristian Movilă, fondatorul fundaţiei Eidos şi reprezentantul World Press Photo în România.

Cele 122 de fotografii vor fi însoţite şi de un audio-tur gratuit, realizat cu ajutorul aplicației Smartify, prin care vizitatorii vor putea asculta, pe propriile device-uri, povestea fiecărei fotografii câştigătoare.

E timpul să ne informăm corect, să ne verificăm sursele, să fim educaţi, să ieşim din ciclul ştirilor locale şi să ne îndreptăm privirea şi către subiectele globale importante. Iar expoziţia World Press Photo are această forţă. Dorinţa noastră este ca cei care o văd să plece măcar cu un semn de întrebare, dacă nu complet schimbaţi”, a adăugat Cristian Movilă.

Timp de 35 de zile, în perioada 1 mai – 4 iunie, fotografiile vor fi expuse simultan în Bucureşti, Cluj şi Timişoara, ca mai apoi să fie prezentate publicului din celelalte oraşe din circuit. Detaliile fiecărui eveniment vor fi publicate pe pagina de Facebook a expoziţiei.

Competiţia World Press Photo recunoaşte fotojurnalismul de calitate şi premiază imagini şi poveşti din întreaga lume. Anul acesta, din 64.823 de lucrări înscrise de către 4.066 fotografi din 130 de ţări, au fost selectaţi 241 de câştigători regionali şi patru câştigători globali:

  • Premiul „Fotografia anului”: Kamloops Residential School, de Amber Bracken, Canada, pentru The New York Times;
  • Premiul „Articolul anului”: Saving Forests with Fire, de Matthew Abbott, Australia, pentru National Geographic/ Panos Pictures;
  • Premiul pentru proiecte pe termen lung: Amazonian Dystopia, de Lalo de Almeida, Brazilia, pentru Folha de Sao Paulo/ Panos Pictures;
  • Premiul pentru proiect multimedia: Blood is a Seed, de Isadora Romero, Ecuador.

Pentru prima dată în istoria World Press Photo, imaginea câştigătoare nu surprinde oameni, se arată în comunicat. Fotografia lui Amber Bracken comemorează copiii care au murit în şcoala indiană Kamloops, o instituţie creată pentru a-i asimila forţat pe micuții indigeni şi unde au fost descoperite 215 morminte.

Expoziţia World Press Photo este adusă în România de Fundaţia Eidos, în parteneriat cu Ministerul Culturii.

Artiști ruși celebri care refuză să condamne războiul lui Putin

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe