Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

VUVUZELE, ONOMATOPEE, CUVINTE (1)

Viața Medicală
Prof. dr. Valeriu RUSU vineri, 25 iunie 2010

   Pentru că titlul acestui articol poate fi uşor contrariant, trebuie să mărturisesc că pornisem cu ceva elan să scriu strict în spiritul ce bântuie, din când în când, această rubrică, despre o nouă viziune asupra etimologiei. Evident, ilustrată cu triumfalul marş corect politic al americanismelor medicale şi înfrângerea mai cumplită decât la Waterloo a franţuzismelor, cel puţin aşa cred (fără să cerceteze) mulţi. Francezii au lansat recent, totuşi, trei fumigene: două dicţionare şi o declaraţie de amor (cuprinsă într-o carte). Voi reveni, pentru că subiectul e interesant. (...)

 

   Dar totul s-a risipit din cauza unui zgomot asemănător cu cel al unui imens roi de albine, agitat fie din pricină că şi-a pierdut regina, fie dintr-un impuls de agresivitate colectivă. Uneori, timbrul sunetelor haotice devenea de-a dreptul ameninţător, evocând un viespar, alcătuit din teribili bărzăuni, viespi mari, de pădure. Denumirea lor în latină, Vespa crabo, mi-a rămas în memorie după ce, în adolescenţă, cu prietenii la joacă, m-am ales cu o înţepătură cumplită, al cărei semn mi-a rămas toată viaţa. Sursa zgomotului? Televizorul, de care mă feresc tot mai mult. Apăsasem pe tasta TVR1, pentru că se transmitea din Africa de Sud meciul Argentina – Nigeria. Şi astfel am aflat că sursa zgomotului sunt vuvuzelele, un fel de trompete din plastic (fabricate în prezent, inevitabil, în China) ce reprezintă o variantă zice-se modernă al unui instrument african tradiţional, cândva religios, produs din coarnele spiralate ale antilopei kudu. Firesc, m-a atras sonoritatea denumirii instrumentului vuvuzela, dar foarte rapid au apărut o mulţime de date, unele bătându-se cap în cap, precum controversele într-o lucrare ştiinţifică.
   Înainte de a ajunge la „trâmbiţa“ care, drept să vă spun, nu-mi displace, trebuie să observ că dintre toate predicţiile publicate în revista „The Economist“, intitulate „Lumea in 2010“ şi apărute în română în decembrie 2009, prin licenţa exclusivă acordată revistei „Capital“, doar una este pe cale să se împlinească: „Africa la primul eveniment global“ cu subtitlul „Campionatul Mondial de Fotbal va scoate la iveală talentul acestui continent, dar şi deficienţele sale“. Printre autorii unor predicţii paradoxale se află şi Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI cu titlul „O criză pe care nu trebuie să o irosim“. Am la îndemână predicţiile din ultimele două decenii referitoare la biologie şi medicină: marea majoritate nu s-a împlinit. Astfel încât, în materie de prorociri mi se pare înţeleaptă sau oricum abilă ideea lui George Friedman, politolog american, fondator şi director general al STRATFOR (agenţie privată de analiză geopolitică), autor al cărţii „Următorii 100 de ani. Previziuni pentru secolul XXI“, tradusă în română în anul apariţiei (2009) şi apărută la editura Litera. Citiţi-o dacă vă place Hitchcock.  (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.