Newsflash
Știri

Vulnerabilitatea pacientului diagnosticat cu diabet

de Florentina Ionescu - nov. 14 2019
Vulnerabilitatea pacientului diagnosticat cu diabet

Persoanele diagnosticate recent cu diabet sunt vulnerabile la început de drum, în fața volumului uriaș de informații pe care le găsesc în sursele online și offline neavizate. Pornind de la această concluzie, reprezentanții Forumului Român de Diabet, o amplă platformă care se adresează acestei patologii, au propus câteva soluții.

Pentru acești pacienți, riscul de a găsi informații neverificate și neadevărate, referitoare la regimul alimentar, la tratamentul medicamentos, la diversele suplimente alimentare, informații care le-ar putea pune sănătatea în pericol, este destul de mare. De aceea, pentru un bun management al bolii, accentul trebuie pus pe educație și pe prevenție, spun experții invitați la dialog de Forumul Român de Diabet, cât și pe vizitele regulate la cabinetul medicului specialist. Acesta este cel mai în măsură să îi ofere pacientului informații de calitate și să demonteze cele mai răspândite mituri.

Câțiva dintre actorii importanți interesați de problematica diabetului zaharat (DZ) – persoane diagnosticate cu această boală, reprezentanți ai companiilor farmaceutice, bloggeri și jurnaliști – s-au reunit marți, la București, în cadrul unui atelier pe tema „Vorbesc limba diabetului”, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului (14 noiembrie). Ei au abordat diferite subiecte de interes: stereotipurile și ideile eronate legate de alimentele-minune care scad glicemia, modul în care se schimbă viața pacientului după primirea diagnosticului de DZ, importanța medicului de familie în depistarea valorilor mari ale glicemiei, respectarea indicațiilor oferite de medicul diabetolog, inclusiv administrarea fără întreruperi a tratamentului, abordarea interdisciplinară a acestei boli.

Pacienții „lipsă”

Conform statisticilor internaționale, unul din doi adulți care suferă de diabet nu este diagnosticat, lucru care este extrem de îngrijorător, a atras atenția dr. Mihai Comșa, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, de la spitalul Sanamed. În teorie, la fiecare persoană diagnosticată cu diabet mai există cel puțin o persoană care nu este diagnosticată. „Acești pacienți «lipsă» sunt cei care nu respectă indicațiile clasice de efectuare a analizelor anuale sau cei care nu iau în considerare indicația medicului, când el îi trimite mai departe către un alt specialist (...) când le recomandă să facă alte analize sau investigații pentru o modificare minimală a glicemiei. Sunt pacienți în zona de prediabet”, a subliniat dr. Mihai Comșa.

diabet ziua internationala dialog

Abordarea interdisciplinară este esențială

Abordarea pacientului cu diabet trebuie să țină cont de posibilele complicații ale bolii – afecțiuni cardiovasculare și circulatorii, oftalmologice, renale, neuropatie diabetică însoțită de risc crescut de amputație etc. După cum amintește și dr. Mihai Comșa, echipa care îngrijește pacientul cu diabet trebuie să includă un medic cardiolog, un oftalmolog, un neurolog, acesta fiind nucleul de bază care, împreună cu diabetologul, se ocupă de pacientul cu diabet, alături de care sunt importanți atât nefrologul, cât și psihologul.

Important: În România, statisticile arată că una din zece persoane suferă de diabet, ceea ce se traduce printr-o prevalență de 11,6%. Datele arată că doi din zece pacienți cu această boală nu au fost la diabetolog în ultimul an.


Notă autor:

Sursa foto: PR

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe