Newsflash
Știri

Vremuri grele pentru antivaccinişti

de M. V. A. - apr. 23 2015
Vremuri grele pentru antivaccinişti

Nu vrei vaccin, nu primeşti bani

 

   Un anunţ venit tocmai din Australia face valuri în toată Europa şi, în special, în România. Premierul Australiei, Tony Abbott, a anunţat că, începând cu 1 ianuarie 2016, părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii nu vor mai primi din partea statului nici alocaţia de creştere, nici cea şcolară. Asta înseamnă aproximativ 11.000 de dolari americani pe an mai puţin pentru familiile antivacciniştilor. Iniţiativa legislativă beneficiază de sprijin în toate partidele politice din Australia. Exceptaţi sunt doar copiii care din motive medicale nu pot fi vaccinaţi şi cei care refuză pe motive religioase această practică. Doar că numărul celor din urmă va fi strict limitat de autorităţile australiene.
   Iniţiativa legislativă naşte câteva controverse etice. Principala critică adusă este că statul nu poate restricţiona drepturile părinţilor de a decide ce este mai bine pentru copiii lor. De cealaltă parte sunt invocate legile care stabilesc că statul are dreptul de a-i proteja pe copii de neglijenţa sau abuzul părinţilor. Se argumentează că refuzul părinţilor de a-şi proteja copiii împotriva bolilor infecţioase poate fi considerat neglijenţă medicală. Şi cum dovezile ştiinţifice referitoare la eficienţa şi siguranţa vaccinurilor administrate în prima copilărie sunt covârşitoare, într-un potenţial proces acest argument va putea fi folosit. Şi putem fi siguri că vor exista procese spectaculoase declanşate de iniţiativa lui Tony Abbott. Ca detaliu, şi Ministerul Sănătăţii din România pregăteşte o lege pentru vaccinare, fără să ne fie deocamdată oferite detalii. Cu siguranţă vom mai discuta despre asta.

 

Se ascut săbiile

 

   Principala autoritate de reglementare farmaceutică din Statele Unite, FDA, anunţă începutul unei dezbateri publice despre reevaluarea regulilor de comercializare a produselor homeopatice. Aceste reguli nu au mai fost evaluate de peste 25 de ani. În 1938, farmacopeea homeopatică a fost inclusă în lista oficială a medicamentelor, la iniţiativa unui senator medic homeopat. Este motivul pentru care, legal, FDA consideră produsele homeopatice ca fiind medicamente.
   În ultimii 70 de ani, FDA nu a considerat necesar să solicite „substanţelor“ homeopatice dovezi în privinţa siguranţei şi eficacităţii lor. Nu că nu ar avea dreptul legal să o facă, dar pur şi simplu a ignorat domeniul. Astfel, pentru ca o substanţă homeopatică să fie aprobată de FDA, era suficient ca ea să fie inclusă în farmacopeea homeopatică.
   Dezbaterea anunţată de FDA este croită tocmai cu scopul de a pune capăt acestei situaţii ciudate. În dezbatere vor fi implicaţi şi experţi ai Comitetului pentru investigaţii ştiinţifice. Săbiile se ascut în culise, deoarece nici susţinătorii homeopatiei nu stau degeaba. Industria respectivă a ajuns să valoreze miliarde de dolari, produsele cu pricina fiind vândute în farmacii alături de medicamente trecute printr-un deceniu de testări şi studii clinice, fără ca pacienţii să cunoască de multe ori ce înseamnă un produs homeopat. O altă dezbatere foarte interesantă ale cărei reverberaţii se vor simţi cu siguranţă şi în România.

 

Aşteptaţi-ne! Venim!

 

Veşti bune pentru medicii români care doresc să emigreze şi proaste pentru autorităţile care cred că vor stopa această migraţie fără să le mărească consistent salariile. Un sondaj exhaustiv tocmai dat publicităţii în Marea Britanie, şi comentat pe larg în „The Guardian“, concluzionează că o treime din medicii de familie activi pe insulă plănuiesc să se retragă din practică în următorii cinci ani. Contextul în care apare acest sondaj este foarte delicat, căci Anglia este în plină campanie electorală, iar reformele drastice ale NHS (sistemul public de sănătate britanic) sunt cal de bătaie pentru numeroşii politicieni candidaţi.
Cifrele dau apă la moară Asociaţiei medicale britanice care a acuzat partidele politice de promisiuni absurde de rezolvare a crizei personalului medical şi ignorarea adevăratelor motive. Motivele invocate de medicii chestionaţi în acest sondaj sunt nivelurile mari de stres, munca prea multă şi prea puţin timp disponibil pentru interacţiunea cu pacienţii. Toate, condiţii cu care medicii români sunt nu doar obişnuiţi, dar şi relativ performanţi faţă de colegii lor de peste Canal.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe