Newsflash
Știri

Vox populi

de R. A. - nov. 6 2009
Vox populi

De nenumărate ori, presa, nu mai puţin săptămânalul „Viaţa medicală“, a atras atenţia asupra alarmantei stări de lucruri din domeniul sanitar. Deşi toţi guvernanţii postdecembrişti au declarat public prioritatea naţională a sănătăţii celor care le-au acordat voturile, în mod practic, sprijinul financiar s-a situat totdeauna la cote total insuficiente. (...)

Cu deosebire asistenţei medicale primare, care acordă populaţiei României minimum 50.000.000 de consultaţii pe an şi rezolvă peste 80% din solicitările de asistenţă medicală şi reprezintă totuşi segmentul cel mai ieftin al sistemului.
   În timp ce majoritatea ţărilor europene, inclusiv cele din jur, susţin sănătatea cu 9–10% din PIB (să ne imaginăm, spre a realiza proporţia reală a lucrurilor, valoarea absolută financiară a acestui indicator în cazul unor ţări precum Anglia, Germania, Franţa), în România se acordă sub 4% exercitării acestui drept constituţional fundamental. Într-o recentă întâlnire cu presa, conducerea Societăţii Naţionale de Medicina Familiei/Medicină Generală a înfăţişat un demers propriu hotărât de redresare, uzând de dreptul cetăţenilor de a-şi exercita drepturile consfinţite de Constituţie. În scopul asigurării unei stabilităţi reale pe termen mediu şi lung în domeniu, amintita Societate, prin persoana vicepreşedintelui său, dr. Dorin Gabor, a propus elaborarea şi adoptarea unei legi speciale, prin care bugetul sănătăţii să beneficieze de minimum 6% din PIB sumele alocate asistenţei medicale primare neputând fi mai mici de 12% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Chiar în condiţii de criză, când Produsul Intern Brut are, prin forţa lucrurilor, o valoare diminuată, sublinia dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii, înscrierea în programul de guvernare a celor două procente evidenţiază transparent atenţia acordată de guvernanţi sănătăţii populaţiei.
   Comitetul de iniţiativă format din medici, ingineri, pensionari, studenţi, asistenţi medicali etc. a asigurat, în susţinere, strângerea a 200.000 de semnături şi au depus la Parlamentul spre dezbatere şi aprobare proiectul de lege amintit, proiect care a obţinut în prealabil avizul favorabil al Consiliului Legislativ, demers reprezentând un pas important în derularea unei reforme reale a sistemului sanitar românesc. Numeroasele semnale de alarmă lansate în ultimele două decenii au căpătat astfel formula hotărâtă a unei legi supuse dezbaterii parlamentare, un examen fără echivoc al clasei politice. Rezultatele – sperăm – vor vorbi de la sine.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe