Newsflash
Știri

Viziere gratuite pentru medici, printate 3D

de Dorina Novac - mar. 27 2020
Viziere gratuite pentru medici, printate 3D

Asociația FabLab ȋmpreună cu FormWerk și alte 50 de persoane fizice și juridice din toată țara, care dețin imprimante 3D, produc viziere gratuite pentru medicii din România.

Designul pe care comunitatea din România ȋl folosește a fost creat de o companie de printare 3D din Cehia. Ministerul ceh al Sănătății a aprobat proiectul, precum și folosirea vizierelor ȋn toate spitalele din țară. 

viziere medici

„Am aflat că ȋn Italia au ȋnceput să producă valve pentru aparatele de reanimare, iar ȋn Cehia viziere. Mi-am dat seama că avem capacitatea să facem și noi aceleași lucruri. Am făcut un apel pe pagina de Facebook a FabLab, unde am anunțat că ofer gratuit servicii de tăiere laser și spațiu de producție, iar apoi au ȋnceput să ȋmi scrie colegi din toată țara că vor și ei să se implice. Primul a fost Yannick, de la FormWerk. El ne-a pus la dispoziție imprimante 3D și materie primă (foi PETG, filament, elastice pentru fixare). Până acum, avem peste 800 de viziere produse”, a declarat Alexandru Cristal, coordonator proiecte FabLab. 

Ȋn sediul FabLab din București a fost montată o adevărată fermă de imprimante de 3D, unde pot fi produse o multitudine de obiecte necesare doctorilor și sistemului medical. 

„Avem o capacitate mare de producție, atât aici, ȋn București, cât și ȋn alte hub-uri din țară. Eu am dat ȋn folosință toate imprimantele pe care le aveam pe stoc, 15 în București și alte câteva zeci ȋn Satu Mare, unei companii care produce mobilă, dar care, ȋn perioada aceasta, ne ajută cu vizierele. Problema noastră, acum, este materia primă. Am cumpărat atât cât am putut de pe piața din România, dar deja nu mai găsim, cererea este uriașă, iar prețurile de pe piața din afară sunt mai mari”, spune Yannick Bastian, Managing Director FormWerk România. 


Notă autor:

Sursă imagine: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe