Newsflash
Știri

Visul topit în realitate, la UMF „Carol Davila“

de Dr. Alexandra MIHAI - oct. 14 2016
Visul topit în realitate, la UMF „Carol Davila“
     Peste 10.000 de studenți au început luni, 3 octombrie, cursurile Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ (UMFCD) București. Prin cele patru facultăți ale sale – Medicină generală, Medicină dentară, Farmacie și Facultatea de Moașe și Asistență Medicală – universitatea se face răspunzătoare de pregătirea, îndrumarea și perfecționarea tinerilor care și-au dedicat viața slujirii binelui. Deschiderea anului universitar 2016–2017 a fost marcată printr-o ceremonie la care a luat parte corpul profesoral al facultăților, alături de studenți din toți anii de studiu, majoritari fiind bobocii. Evenimentul s-a desfășurat în amfiteatrul „George Emil Palade“ din cadrul Facultății de Medicină.
     În discursul de deschidere, acad. Ioanel Sinescu, rectorul universității, a amintit faptul că UMFCD este o instituție de învățământ superior acreditată ca instituție de educație și cercetare avansată. Programele de studiu care se desfășoară aici sunt complexe și suferă modificări și îmbunătățiri de la an la an, în raport cu evoluția științelor biomedicale.
     Ce înseamnă, de fapt, UMFCD pe harta medicală universitară? Explicația vine tot de la rectorul universității, folosind ca sursă studiul University Ranking by Academic Performance (URAP) 2015–2016. Astfel, în context național, UMFCD se află pe primul loc printre universitățile de medicină și farmacie din țară și pe locul cinci în clasamentul tuturor universităților indiferent de profil. În context european, aceasta ocupă locul 445, iar mondial locul 698. „Locuri confortabile“, cu puțină indulgență. Mediul academic în care și tinerii de anul acesta au pășit este prezentat de rector ca fiind un „spațiu al solidarității intelectuale și al performanței profesionale, în care toate realizările au menirea de a se bucura de recunoaștere în spațiile academice românești și internaționale“.
     În aceeași ordine de idei, prof. dr. Mircea Beuran, președintele Senatului universității afirmă că „deschiderea anului universitar este momentul în care visul fiecăruia dintre admiși și continuatori ai anilor de studiu în facultățile UMF „Carol Davila“ din București se topește în realitatea pe care o trăim împreună astăzi. Pe cei mai noi membri ai comunității academice medicale, semințele speranței viitoarelor generații de medici din România, îi asigur de dorința de a le sădi în suflete încrederea și respectul pentru valorile umane fundamentale, speranța, încrederea și responsabilitatea în această frumoasă și nobilă meserie, aceea de a fi medic“.
     Atenția a căzut și pe cercetarea științifică. Fără ea, n-am mai putea vorbi astăzi de prosperitatea, evoluția unei națiuni. În urmă cu două săptămâni, la Manchester, a avut loc o manifestare științifică extrem de importantă – European Scientific Open Hall – la care au participat personalități din spațiul european și din cel extraeuropean. Concluzia? Cercetarea științifică, oriunde s-ar desfășura ea, trebuie să reprezinte o preocupare de prim-plan. Nu întâmplător, rectorul Sinescu dedică un moment special comemorării absolvenților de seamă ai universității, repere ale medicinii, amintind de George Emil Palade, cel care ne-a inoculat în minte ideea că „unde bântuie îndoielile, acolo se naște știința“. Astfel, consiliul de administrație al universității a decis, în ședința din 6 septembrie, ca promoția din acest an să poarte numele George Emil Palade, laureat al premiului Nobel. O altă veste bună a fost și înființarea muzeului „George Emil Palade“ în sala de consiliu a Facultății de Medicină, prin mărinimia profesorului Radu Palade. Acesta va conține piese importante ale marelui savant.
     La microfon a urmat dr. Corina Pop, secretar de stat în Ministerul Sănătății, care a felicitat bobocii pentru că au ales această universitate, menționând: „Ați ales să vă dedicați celei mai nobile meserii, iar drumul pe care ați pornit duce la împliniri pe care încă nu le bănuiți, către satisfacții uimitoare la vârsta tinereții. Să cunoști, să descoperi, să te lupți, să muncești cu sârguință sunt cele ce vă așteaptă în anii ce urmează“.
 
     A devenit o tradiție ca în cadrul ceremoniei să fie acordat cuvântul, pentru câteva gânduri, primilor studenți admiși la trei dintre facultăți. Prin discursurile lor, Furnica Lorena (Medicină generală), Agnes Maria Morariu (Medicină dentară) și Gheorghe Stancov (Farmacie) au insuflat ideea că a fi student la UMFCD este o onoare, dar și o responsabilitate.
    Deși ceremonia a luat sfârșit, porțile facultății au mai rămas o vreme deschise pentru cei curioși să exploreze, din lung în lat, laboratoarele. Aș putea inventa o nouă unitate de măsură, în urma vizitării sălilor de anatomie, aceea de halat pe metru pătrat. Bobocii au fost curioși să vadă trupurile inanimate, supuse unui etern tratament cosmetic, care le vor servi drept material didactic. Prima zi a fost despre emoție și entuziasm. Restul vor fi despre muncă și perseverență.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe