Newsflash
Știri

Virusul gripal pavează drumul pneumococului

de Dr. A. M. - iul. 18 2014
Virusul gripal pavează drumul pneumococului

     Una dintre complicaţiile redutabile ale infecţiei gripale este suprainfecţia bacteriană, cel mai frecvent cu pneumococ. Nu se cunoaşte exact mecanismul prin care cele două infecţii se potenţează şi dacă relaţia este una reciprocă sau este valabilă într-un singur sens. Un studiu2 apărut miercuri (9 iulie) în Cell Host & Microbe elucidează însă mecanismul prin care infecţia cu virus gripal favorizează colonizarea nazofaringelui cu Streptococcus pneumoniae, care, la rândul său, este factor favorizant pentru invazia pulmonară cu pneumococ. În gripă creşte disponibilitatea acidului sialic şi a mucinei sialilate la nivelul epiteliului respirator, iar concentraţia crescută a acestora stimulează proliferarea pneumococului, cu condiţia ca acesta să dispună de gene pentru catabolismul acidului sialic. Tratamentul mucolitic scade disponibilitatea locală a acidului sialic, limitând astfel replicarea pneumococică indusă de gripă.


Notă autor:

2. Siegel SJ et al. Influenza promotes pneumococcal growth during coinfection by providing host sialylated substrates as a nutrient source. Cell Host Microbe. 2014 Jul 9;16(1):55-67

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe