Newsflash
Știri

Victorie parţială antitutun

de Dr. Mihail CĂLIN - oct. 18 2013
Victorie parţială antitutun
   La începutul săptămânii, Parlamentul European a votat în şedinţa plenară o formă a Directivei privind produsele din tutun. Potrivit acesteia, fiecare pachet va fi ocupat pe 65% din suprafaţă de avertizări de sănătate, faţă de cel puţin 30% pe partea din faţă şi 40% pe cea din spate, în prezent, iar numele mărcii ar trebui să fie plasat pe baza pachetului. Ar urma să fie interzise pachetele cu mai puţin de 20 de ţigări, dar nu şi ţigaretele slim. Ţigările electronice vor fi reglementate, fără însă a fi supuse aceloraşi reguli ca produsele medicinale, cu excepţia cazului în care sunt prezentate ca având proprietăţi curative sau preventive. Cele care nu pretind a avea astfel de proprietăţi ar trebui să aibă un conţinut maxim de nicotină de 30 mg/ml, să poarte avertizări de sănătate şi să nu fie vândute celor cu vârsta sub 18 ani. În plus, producătorii şi importatorii ar urma să furnizeze autorităţilor competente lista tuturor ingredientelor pe care le conţin ţigările electronice. Ele vor fi supuse aceloraşi restricţii legate de publicitate ca şi produsele de tutun. Europarlamentarii s-au opus utilizării aditivilor şi aromelor (de pildă, cele fructate sau de mentol) care ar face produsele de tutun mai atractive, adăugându-le o aromă caracteristică. Aditivii esenţiali pentru produsele de tutun, precum zahărul, ar fi autorizaţi, ca şi alte substanţe înscrise, în anumite concentraţii. Pentru obţinerea autorizaţiei pentru un aditiv, producătorii vor trebui să solicite aprobare din partea Comisiei. Ca urmare a votului de marţi, raportorul Parlamentului pentru acest dosar a primit mandatul de a negocia o înţelegere în primă lectură cu Consiliul, reprezentantul guvernelor statelor membre.
   O coaliţie a organizaţiilor europene, printre care Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică, Comitetul Permanent al Medicilor Europeni, Smoke Free Partnership, Societatea Respiratorie Europeană şi Reţeaua Europeană a Inimii au salutat „cu prudenţă“ votul dat de Parlament, apreciind că deşi nu este perfect, textul adoptat menţine un nivel înalt de protecţie a sănătăţii publice în anumite zone şi îmbunătăţeşte controlul european asupra tutunului în comparaţie cu legislaţia existentă. Semnatarii comunicatului au reamintit că, la presiunile industriei tutunului, votul a fost amânat timp de o lună, permiţând adăugarea altor 35 de amendamente menite să slăbească directiva. Coaliţia îşi exprimă totodată speranţa că Parlamentul şi Consiliul vor adopta forma finală înaintea finalului actualei legislaturi, în mai 2014.
   Odată ce va fi aprobată de instituţiile europene, statele membre vor avea la dispoziţie 18 luni pentru a transpune directiva în legislaţia naţională. Termenul limită pentru înlăturarea aromelor va fi de trei ani, şi de opt pentru înlăturarea mentolului. Produsele din tutun care nu respectă prevederile directivei vor fi tolerate pe piaţă vreme de doi ani, iar ţigările electronice – timp de 36 de luni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe