Newsflash
Știri

Vicii, pofte și nevoi

de Alexandra NISTOROIU - ian. 11 2016
Vicii, pofte și nevoi
     Virusul Zika, transmisibil prin înțepătura de țânțari, poate reprezenta un pericol pentru nou-născuții din Brazilia. O creștere a numărului de copii născuți cu microcefalie a făcut ca ministerul sănătății brazilian să avertizeze femeile însărcinate să ia măsuri extreme pentru a preveni mușcăturile de insecte care le-ar putea infecta cu virusul recent sosit în țară. Unii obstetricieni reputați chiar consiliază femeile să amâne momentan o sarcină, scrie New York Times. Virusul Zika a fost complet străin Americii Latine până anul acesta. După ce câteva cazuri importate de infecție au fost înregistrate în Statele Unite la turiști întorși în țară, CDC a avertizat recent că în SUA va crește numărul de cazuri în anumite regiuni.
 
     Peste 2.700 de copii microcefalici s-au născut în Brazilia anul acesta, față de mai puțin de 150 de cazuri în 2014. Deși mulți s-au grăbit să dea vina pe virusul Zika, alții sunt mai sceptici cu privire la legătura de cauzalitate și spun că ar putea fi o combinație între Zika, denga și chikungunya, virusuri din aceeași familie. Microcefalia rămâne frecvent nedetectată ecografic până în al treilea trimestru, iar în Brazilia avorturile sunt ilegale. Doar câteva laboratoare de top din țară pot face testele pentru Zika, astfel că diagnosticul este pus adesea după eliminarea altor posibilități.

 

     Compania Coca-Cola a fost acuzată că folosește manevre legale pentru a întârzia investigația privind o campanie publicitară înșelătoare derulată în Mexic, scrie Guardian. Producătorul de răcoritoare a amânat ancheta oficială, acuzând agenția guvernamentală responsabilă că s-ar purta neconstituțional. Campania care face obiectul controversei face reclamă băuturii Sidral Mundet, cu aromă de mere și „doar“ 60 de grame de zahăr la fiecare sticlă de 600 ml.
     Spoturile publicitare sugerează că băutura ar fi făcută din fructe, iar unor mesaje precum „cu suc de mere“ sau „cu suc (de fructe) pasteurizat“ li se alătură imagini cu felii proaspete de mere, răspândite pe panouri publicitare, în stații de autobuz și mașini de livrare în toată țara. În plus, peste 70 de videoclipuri care sugerează, la rândul lor, că produsul ar fi obținut din mere proaspete au fost postate pe youtube. Într-unul din ele, băutura este obținută amestecând un măr cu ajutorul unui shaker pentru preparat cock­tailuri. Sidral Mundet conține, de fapt, 1% concentrat de suc.
     În februarie, un grup de activiști a raportat compania autorităților federale, acuzând-o că își induce în eroare consumatorii cu privire la conținutul și beneficiile produsului. Agenția federală pentru drepturile consumatorului a cerut Coca-Cola să explice cât suc de mere și aromă de mere conține, de fapt, răcoritoarea și ce sens are termenul „pasteurizat“ în context. Ca răspuns, compania a acționat în instanță agenția, spu­­nând că legea protecției consumatoru­lui din această țară nu este constituțională și, de asemenea, că plângerea activiștilor ar fi trebuit să vizeze subsidiara care se ocupă de marketing și de etichetare, Propimex. Acuzațiile Coca-Cola au fost respinse ca nefondate încă din iulie, dar compania a făcut apel, întârziind și mai mult rezolvarea speței inițiale și continuând să își promoveze produsul cu mesajele ambigue, chiar înșelă­toa­re, până când campania publicitară s-a în­cheiat, conform planificării inițiale, în august. Mexic are în prezent cele mai mari rate ale obezității din lume (la copii și adulți), iar 14% din adulți sunt diabetici. Țara se „laudă“ și cu cel mai mare consum per capita de băuturi acidulate: anual 119 milioane de mexicani consumă, în medie, 163 de litri de răcoritoare acidulate cu zahăr. Coca-Cola controlează trei sferturi din piață.

 

     În Canada, dezbaterea publică încinsă cu privire la sinuciderea asistată de medic pentru bolnavii în fază terminală a reușit să aducă și un alt subiect important pe agenda publică: sistemul îngrijirilor paliative din această țară, despre care promotorii sănătății spun că s-a deteriorat în tăcere în ultimele decenii. Membrii societății canadiene de cancer au anunțat că vor publica în ianuarie un raport complet privind starea îngrijirilor paliative din întreaga țară și speră ca dezbaterea să continue în beneficiul pacienților și familiilor acestora. Asociația medicală canadiană a anunțat, de asemenea, că va milita pentru ca reforma îngrijirii paliative să devină o prioritate politică, scrie Canadian Press. Jane Philpott, ministrul canadian al sănătății, a admis într-un interviu că doar 15% din canadienii care necesită astfel de îngrijiri beneficiază de ele în faza terminală a unei boli incurabile, deci o schimbare este într-adevăr necesară.

 

     Tutunul rămâne un viciu ieftin în China continentală, unde 316 milioane de oameni fumează, potrivit unui raport dat publicității de autorități. Numărul de fumători a crescut cu 15 milioane în ultimii cinci ani, dar proporția lor în populația generală rămâne neschimbată. Astfel, unul din patru oameni din China continentală fumează (mai mult de 50% din bărbați). Deși prețul mediu pentru un pachet de țigări a crescut în ultimii cinci ani cu echivalentul a șase lei, țigările sunt astăzi mult mai ieftine ca în 2010, pentru că puterea de cumpărare a chinezilor a crescut substanțial. Așa se face că statul chinez rămâne, la final de 2015, cel mai mare producător și consumator de tutun pe plan mondial.
 

 

     Noul film al lui Will Smith, Concussion, lansat de Crăciun, pune reflectoarele pe pericolele din fotbalul american. Smith îl interpretează pe dr. Bennet Omalu, imigrantul nigerian care a publicat primele cercetări privind encefalopatia traumatică cronică. Omalu, anatomopatolog, a observat ceva ciudat în 2002, când a făcut autopsia lui Mike Webster, un celebru fotbalist american. În anii de după retragerea sa, Webster a întâmpinat mai multe probleme financiare și mintale. A murit la 50 de ani din cauza unui infarct. Omalu se aștepta ca Webster să aibă un creier de boxer, cu dementia pugilistica, dar arăta normal. Din acel moment, Omalu și-a propus să afle care era sursa problemelor mintale ale lui Webster. A cerut investigații speciale și chiar a luat creierul lui Webster acasă timp de șase luni, pentru a-l investiga.
 
A arătat că impactul loviturilor repetate în zona capului, care afectează în dese rânduri fotbaliștii, cauzează leziuni microscopice în creier. Sute de astfel de lovituri pot afecta permanent creierul. Afecțiunea identificată de Omalu se manifestă prin simptome ca depresia, tendințele suicidale, pierderea inteligenței și a comportamentelor învățate. Cercetătorul a fost surprins de rezultatele studiilor sale: se aștepta ca NFL să le ia ca pe o șansă de a îmbunătăți sănătatea jucătorilor, dar liga națională de fotbal a reacționat agresiv: „Au încercat să mă decapiteze profesional. M-au acuzat că sunt un doctor voodoo, că ce fac eu nu este știință“, a declarat el pentru NPR. Omalu e mulțumit de felul în care filmul îi spune povestea.

 

     Chiar dacă numeroase medicamente s-au ieftinit în 2015, nu înseamnă că americanii plătesc mai puțin pentru afecțiunile lor. Guvernul federal a anunțat luna aceasta că totalul costurilor cu medicamente a atins 297,7 miliarde de dolari pe parcursul anului, cea mai mare sumă cheltuită pe tratamente medicamentoase de peste un deceniu. O nouă generație de tratamente specializate și creșteri spectaculoase ale prețurilor unora dintre cele deja existente au ajutat la atingerea acestui record negativ, iar oficialii prezic că suma anuală cheltuită pe medicamente va crește cu 6,3% în medie până în 2024. În același timp însă, majoritatea genericelor folosite pe scară largă s-au ieftinit destul de mult în cursul lui 2015, potrivit unei analize publicate de site-ul de profil GoodRx; 85% din medicamentele prescrise sunt generice. Reversul medaliei e că mulți americani plătesc, de fapt, din ce în ce mai mult din propriul buzunar. O rețetă scumpă poate genera cheltuieli de mii de dolari pe an, chiar și pentru asigurați. Ce va aduce nou 2016? Ținând cont de modificările aduse primelor de asigurări, creșterea în ansamblu a costurilor cu asistența medicală, sosirea de noi terapii cu costuri piperate și posibilitatea continuă ca prețurile medicamentelor în prezent ieftine să crească exploziv din nou, cum s-a întâmplat în 2015, cei mai mulți pacienți se pot îngrijora încă de pe acum de impactul asupra portofelului lor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe