Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Verigile lipsă din oncologie

Viața Medicală
Dr. Mihail CĂLIN joi, 9 ianuarie 2014
   Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar şi Asociaţia de Nursing din România au organizat recent conferinţa de închidere a proiectului „Strategii inovatoare în domeniul îngrijirilor oncologice din România“. Prof. dr. Cristian Vlădescu, director general SNSPMPDS, a prezentat datele despre problema cancerului în România. Astfel, deşi incidenţa şi prevalenţa tuturor tipurilor de cancer din România este mult mai mică decât media europeană şi semnificativ inferioară celor din fostele ţări socialiste intrate în UE (validitatea datelor fiind însă disutabilă), mortalitatea prin cancer la toate vârstele în ţara noastră este mult mai mare decât în Uniune. Mortalitatea ridicată prin cancer se datorează accesului scăzut, pentru toate categoriile sociale, la servicii de screening; în plus, de patru ori mai mulţi români decât ceilalţi europeni raportau imposibilitatea accesării serviciilor de sănătate din cauza lipsei banilor, timpului de aşteptare sau a distanţelor mari faţă de casă.
   Referindu-se la depistarea cancerului, dr. Vasile Cepoi, consilierul prim-ministrului, a apreciat „intuitiv“ că în peste 60% din cazurile descoperite se face paliaţie, deoarece „programele noastre de screening sunt o glumă“. Dsa a menţionat o serie de probleme care apar în managementul pacienţilor cu afecţiuni oncologice: neabordarea pacientului în echipă complexă (specialist de organ, oncolog, chirurg, radioterapeut, anatomopatolog); discontinuitatea în asigurarea chimioterapiei; absenţa specialiştilor în radioterapie şi a anatomopatologilor; şi dezinteresul medicilor de familie, pe care consideră că MS i-ar putea stimula introducând depistarea cancerului în stadii tratabile în plata pe serviciu.
   Proiectul desfăşurat cu finanţarea fundaţiei unei companii farmaceutice, propune adoptarea unui serviciu de oncology nurse navigator, asistenta medicală specializată care să îndrume pacientul în cadrul serviciilor medicale de specialitate, completând verigile lipsă. Scopul introducerii nurselor ar fi de a îmbunătăţi informarea pacienţilor cu privire la diagnostic şi tratament, asigurarea continuităţii îngrijirilor, acordarea sprijinului psihologic şi îngrijirilor.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.