Newsflash
Știri

VeggiePorția. Instrument de încurajare a consumului de alimente vegetale

de - iun. 16 2021
VeggiePorția. Instrument de încurajare a consumului de alimente vegetale

VeggiePorția este un o metodă adresată celor care doresc să consume mai multe mese pe bază de vegetale, pentru o alimentație mai sănătoasă și mai sustenabilă.

Conceptul este lansat în România de compania Nestlé, cel mai mare producător de alimente și băuturi din lume. În ultimele decenii, consumul de carne a crescut, datorită nutrienților importanți, în special proteine. Dar acest lucru afectează și amprenta de carbon. În același timp, în România a scăzut consumul de leguminoase, care sunt cele mai bune surse de proteine vegetale.

VeggiePortia

Ce este VeggiePorția

VeggiePorția poate fi descărcată de pe siteul www.nestle.ro/veggieportia și reprezintă un ghid de cantitate, inspirație și diversitate. Ea se adresează celor care au hotărât să guste viața în porții sănătoase, pentru vegetarieni și vegani, dar și pentru cei preocupați de sustenabilitate, care știu că ceea ce punem în farfurie are impact direct asupra mediului.

Instrumentul se prezintă sub forma unei farfurii, pentru a-i ajuta pe cei care doresc să includă mai multe vegetale în alimentația lor și, în special, să creasca aportul de proteine vegetale. Farfuria arată proporțiile optime și combinațiile potrivite între diferite grupe de alimente pe bază de plante, astfel încât mesele vegetale să fie bine echilibrate și să furnizeze proteinele necesare. Farfuria este împărțită în trei segmente: 50% legume, 25% proteine vegetale din leguminoase, nuci și semințe, 25% produse din cereale integrale și cartofi. Ghidul VeggiePorția amintește tuturor cât de important e să completezi alimentația cu o hidratare adecvată, grăsimi vegetale sănătoase și fructe. 

Conform unui studiu Eurostat din 2017, România se confrunta cu un paradox: deși suntem un producător important de fructe şi legume, românii sunt printre codaşii Europei la consumul acestora. Doar puțin peste 40% dintre români consumă legume (41%) și/sau fructe (42%) cel puțin o dată pe zi, mult sub media europeană, de 64%. În 2021, un studiu realizat de Unlock Research și Adama4 arată o schimbare de consum: 51% dintre cei chestionați au spus că au cumpărat fructe și 43% legume proaspete.

Multe persoane doresc să devină flexitariene

„Alimentația bazată preponderent pe produse vegetale, cum este stilul de alimentație flexitarian, a apărut în urmă cu 10 ani, odată cu publicarea cărţii lui Dawn Jackson Blatner «The Flexitarian Diet: The Mostly Vegetarian Way to Lose Weight, Be Healthier, Prevent Disease, and Add Years to Your Life».

O astfel de dietă, care include mai multe alimente de origine vegetală, reducând consumul celor de origine animală, aduce multiple beneficii prin aportul crescut de fibre, vitamine, minerale și grăsimi nesaturate. Numeroase studii au demonstrat că un aport care are la bază preponderent alimentele de origine vegetală bogate în antioxidanți determină reducerea riscului de apariție a obezității, a diabetului zaharat de tip 2, a bolilor cardiovasculare și a cancerului de colon.

 Alimentele de orgine animală au rolul lor într-o alimentație echilibrată, nu trebuie excluse în totalitate, dar trebuie consumate cu moderație, preparate corect și evitându-le pe cele procesate. VeggiePorția ajută la includerea mai multor mese pe bază de vegetale în meniul săptămânal, în proporții optime și combinații potrivite, astfel încât mesele să fie echilibrate și diversificate. Pentru un stil de viață sănătos și echilibrat se recomandă consumul zilnic a mai multor porții de legume si de fructe, dar și să se adapteze porțiile de alimente bogate în carbohidrați (pâine, cereale, cartofi) în funcție de necesarul caloric”, spune prof. dr. Gabriela Radulian, Președinte, Fundația pentru Alimentație Sănătoasă.

 

Nutriția este unul dintre factorii care contribuie semnificativ la calitatea vieții. Cu toate acestea, se acceptă cu greu recomandările nutriționale stricte, dificil de pus în practică, și ne dorim să găsim o variantă flexibilă care să se potrivească cu stilul nostru de viață. (...) Din ce în ce mai mulți oameni își doresc să consume mai multe alimente care provin din plante, cu alte cuvinte, să devină flexitarieni. Nu știu însă cum să facă acest lucru în mod echilibrat, fără a compromite gustul sau nevoile nutriționale. VeggiePorția te ajută să pregătești mese echilibrate exclusiv din vegetale, care îți asigură toți macronutrienții de care ai nevoie”, declară Nicoleta Tupiță, nutriționist-dietetician, Nutrition Health and Wellness Manager în cadrul Nestlé România.

S-ar putea să te intereseze și:

Manual de nutriție pentru copii, în format digital

Ghid de nutriție pentru pacienții cu cancer, în pandemie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe