Newsflash
Știri

Vasile Astărăstoae: „Nu demisionez“

de Dan Dumitru MIHALACHE - iul. 18 2014
Vasile Astărăstoae: „Nu demisionez“
Medicul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) şi rectorul UMF Iaşi, a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie declarându-l în conflict de interese prin decizie definitivă şi irevocabilă. ANI a transmis deja Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Sănătăţii solicitările de revocare a acestuia din funcţiile deţinute la UMF Iaşi şi la CMR, în baza Legii 176/2010.
Într-o declaraţie pentru „Viaţa medicală“, profesorul Astărăstoae a afirmat că nu comentează această decizie a instanţei şi nici nu are motive să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al CMR. În ce priveşte solicitarea ANI de revocare din această funcţie, preşedintele CMR spune că „numai doctorii pot să îl revoce pe preşedintele colegiului“, completând că „în legea ANI, sunt trecute în mod explicit funcţiile care pot să fie revocate şi care intră sub incidenţă, iar funcţia de preşedinte al Colegiului Medicilor nu este trecută acolo“.
Profesorul Astărăstoae a fost reclamat de ANI la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Acuzaţiile aduse de ANI acestuia se refereau la faptul că din mai 2010 rectorul UMF Iaşi a participat, în baza unor contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, la implementarea a trei proiecte cu finanţare europeană, în calitate de reprezentant legal al UMF Iaşi, instituţie publică parteneră în proiect, precum şi în calitate de salariat. În aceleaşi proiecte a fost angajată şi fiica profesorului Astărăstoae. Sentinţa definitivă a Înaltei Curţi prevede şi obligativitatea returnării foloaselor dobândite pe căi ilegale, sumă aproximată în media la 50.000 de euro.
Colegiul Medicilor din România, potrivit Legii sănătăţii (art. 404), „este organism profesional (...) de drept public, cu responsabilităţi delegate de autoritatea de stat“ şi are „autonomie instituţională în domeniul său de competenţă“.
Încetarea mandatului de membru al organelor de conducere intervine (art. 131) şi în caz de „incompatibilitate“ sau „revocare“. Revocarea din funcţie, potrivit art. 132, se face cu majoritatea calificată a forului care l-a ales pe cel în cauză sau „în cazul încălcării grave a legii, a prezentului statut sau a regulamentelor care organizează şi reglementează exercitarea profesiei de medic”.
La intrarea în CMR, medicul jură că va menţine, „prin toate mijloacele, onoarea şi nobila tradiţie a profesiunii de medic”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe