Newsflash
Știri

Variola maimuţei, depistată în mai multe ţări europene

de Dorina Novac - mai 23 2022
Variola maimuţei, depistată în mai multe ţări europene

Mai multe ţări din regiunea europeană a OMS au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola maimuţei (monkeypox) de la începutul lunii mai 2022.

În afară de una, toate celelalte persoane infectate recent nu au călătorit într-o zonă endemică, arată Organizaţia Mondiala a Sănătăţii (OMS) într-o informare.

Monkeypox

Potrivit Organizaţiei, acesta nu este un eveniment obişnuit, scrie Agerpres.

Totodată, OMS a subliniat că în timp ce un vaccin a fost aprobat pentru prevenirea variolei maimuţei (monkeypox), iar vaccinul tradiţional împotriva variolei oferă protecţie, trebuie menţionat că aceste vaccinuri nu sunt disponibile pe scară largă.

Citește și: MS: În România nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței

„Populaţiile din întreaga lume cu vârsta sub 40 sau 50 de ani nu mai beneficiază de protecţia oferită de programele anterioare de vaccinare împotriva variolei”, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Conform sursei citate, în cele mai multe cazuri boala este uşoară şi majoritatea oamenilor se recuperează în termen de câteva săptămâni, fără tratament. Astfel, sunt în curs de desfăşurare investigaţii suplimentare pentru a determina sursa probabilă şi amploarea infecţiei pentru a limita răspândirea ulterioară.

„Este important să înţelegeţi că variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între oameni, ci necesită un contact apropiat. Majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinicile pentru boli cu transmitere sexuală unde au fost testaţi negativ pentru infecţii cu transmitere sexuală obişnuite”, arată OMS.

Potrivit acestora, simptomele pot fi uşoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupţii cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului.

„Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat erupţii cutanate şi leziuni la nivelul organelor genitale şi anusului. Erupţia cutanată sau leziunile pot fi însoţite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflaţi şi leziuni la nivelul gurii şi ochilor. Majoritatea pacienţilor se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament”, transmite sursa citată.

În acest context, orice persoană care prezintă o erupţie cutanată neobişnuită ar trebui să consulte medicul şi orice pacient cu suspiciune de variola maimuţei trebuie investigat şi izolat în timpul perioadelor infecţioase presupuse şi cunoscute, adică în timpul stadiilor prodromale şi cu erupţii cutanate ale bolii. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe