Newsflash
Știri

Varianta britanică de coronavirus circulă în 62% din județele țării

de Dorina Novac - mar. 15 2021
Varianta britanică de coronavirus circulă în 62% din județele țării

Varianta britanică a SARS-CoV-2 circulă deja în 62% din județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat, informează INSP.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat analiza epidemiologică a 385 de cazuri de COVID-19 din România confirmate cu noi variante ale SARS-CoV-2. 

covid-19

Potrivit analizei INSP, până la data de 14 martie au fost finalizate 849 de secvențieri, dintre care 385 au fost confirmate cu alte varinate care determină îngrijorare (VOC): 381 cu varianta britanică (linia genetică B.1.1.7), 2 cu varianta sud-africană (linia genetică B.1.351) și 2 cu varianta braziliană (linia genetică P.1).

tabel 1

Aceasta corespunde unei rate de confirmare de 45,3%.

Rezultatele secvențierilor menționate au fost comunicate de patru laboratoare: - INCDMM Cantacuzino, INBI Balș, MedLife, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV).

Datele INSP arată că față de analiza anterioară, din data de 22 februarie 2021, rata de confirmae a crescut cu 18%.

Distribuția celor 385 de cazuri confirmate cu VOC după județul de infectare este prezentată mai jos:

  • B.1.1.7 (381): Argeș (2), mun.București (186), Bihor (5), Brăila (1), Botoșani (5), Caraș-Severin (4), Cluj (14), Constanța (7), Covasna (18), Dâmbovița (8), Dolj (2), Galați (5), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Iași (1), Ilfov (18), Mureș (3), Neamț (6), Prahova (2), Suceava (22), Teleorman (1), Timiș (53), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (3), ”din străinătate” (cazuri de import) (6);
  • B.1.351 (2): Argeș (1), București (1);
  • P.1 (2): București (2).

    tabel 2

„Faptul că pentru 26 dintre județe (62%), provenind din toate regiunile țării, există evidențe de existență a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7, denotă o răspândire extinsă. În plus, această distribuție reflectă mai degrabă solicitările de testare din partea județelor și nu distribuția reală a cazurilor care este, cu mare probabilitate, mult mai extinsă”, informează INSP.

DISTRIBUȚIA PE GRUPE DE VÂRSTĂ

Conform datelor, cele mai multe cazuri confirmate cu varianta B.1.1.7 s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (86,4%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani.

tabel 3

De asemenea, au fost înregistrate 3 cazuri cu vârsta sub 1 an, pentru 2 dintre copii fiind menționată apartanența la focare familiale de COVID-19. Pentru al treilea caz nu a fost menționat nicio legătură epidemiologică.

Referitor la distribuția pe grupe de vârstă și sexe se observă un număr mai mare de cazuri la sexul masculin (M) la 45-54 de ani, respectiv la sexul feminin (F) la 25-34 și 35-44 de ani.

„Prin aceasta nu se poate concluziona că varianta B.1.1.7 este mai frecventă la bărbații din grupa de vârstă 45-54 de ani, respectiv la femeile din grupele de vârstă 25-34 și 35-44 de ani, ci doar că acestea sunt datele valabile pentru grupul de cazuri analizat, cazuri care nu provin dintr-un screening sistematic”, se arată în analiză.

tabel 4

În urma anchetelor epidemiologice realizate, direcțiile de sănătate publică județene și a mun. București (DSP) nu au menționat nicio legătură epidemiologică identificată pentru 238 de cazuri (62% ).

Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost menționată pentru numai 5 cazuri (1,3%).

Pentru 3 cazuri a fost menționat istoric de călătorie în alte țări.

O sută douăsprezece cazuri (29%) au avut contact cu caz confirmat cu noua variantă B.1.1.7 și/sau au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate.

Patru cazuri (1%) au fost încadrate ca infecții asociate asistenței medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul.

„De la 19 cazuri (5%) nu au putut fi obținute informații din cauza refuzului, respectiv a imposibilității contactării telefonice a persoanei. Proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulația intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate”, se mai arată în analiza prezentată de INSP.

Sursa citată subliniază că au fost înregistrate până în prezent 10 decese la cazuri confirmate cu VOC, toate cu B.1.1.7, provenind, după „județul de infectare”, din mun.București (2), Covasna (1), Dâmbovița (1), Hunedoara (1), Suceava (3), Vâlcea (1), Vaslui (1).

Totodată, șaisprezece din cele 385 cazuri confirmate cu VOC (4%) fuseseră vaccinate cu una sau două doze de vaccin Comirnaty (Pfizer BioNTech): · 7 cu o doză; · 9 cu 2 doze.

„Este esențială comunicarea rezultatelor la DSP și INSP-CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii măsurilor necesare față de cazuri și contacți, având în vedere transmisibilitatea crescută a acestor variante și, conform evidențelor sosite din UK referitoare la varianta B.1.1.7, severitatea1 mai mare a bolii pe care o generează”, transmite INSP.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe