Newsflash
Știri

Vârful valului patru, la sfârșitul lunii septembrie

de Dorina Novac - aug. 27 2021
Vârful valului patru, la sfârșitul  lunii septembrie

Vârful celui de-al patrulea val al pandemiei ar putea fi atins la finalul lunii septembrie, atunci când este posibil să se ajungă la aproximativ 4.000 de pacienţi pozitivi spitalizaţi zilnic.

valul 4

Ultima raportare de la INSP arată că vârful celui de-al patrulea val al pandemiei ar putea fi atins la finalul lunii septembrie și că este posibil să se ajungă la aproximativ 4.000 de pacienţi cu COVID-19 spitalizaţi zilnic, acesta fiind scenariul cel mai rău posibil, a declarat ministrul Sănătăţii.

Aproximativ 340 de paturi de Terapie Intensivă pentru adulţi sunt disponibile, în acest moment, la nivel naţional, iar Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) au anunţat că pot pune la dispoziţie un număr maxim de 110 paturi pentru copii, a precizat marţi ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema pregătirilor pentru valul patru al pandemiei.

Potrivit medicului, numărul de paturi poate crește până la 1.600. Ministrul a explicat că micii pacienţi pot fi trataţi și în secţiile de adulţi, deoarece ventilatoarele pot fi adaptate.

Ioana Mihăilă a mai subliniat că săptămâna trecută a avut, împreună cu șeful DSU, Raed Arafat, mai multe videoconferinţe cu reprezentanţii DSP și ai unităţilor sanitare din fiecare regiune, pentru a vedea cu ce probleme se confruntă, dar și ce măsuri ar trebui luate în cazul în care numărul de cazuri crește: „Am solicitat numărul de paturi maxim disponibil la fiecare unitate sanitară, centralizat de fiecare Direcţie de Sănătate Publică, precum și ordinea în care punerea la dispoziţie a acestor paturi se face de către fiecare secţie”.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a spus că a solicitat necesarul de personal pentru completarea secţiilor de Terapie Intensivă.

Fără lockdown total

Prezent la conferinţă, Raed Arafat a menţionat că a avut o videoconferinţă cu reprezentanţii Unităţilor de Primiri Urgenţe pentru a le pregăti să facă faţă unui număr mai mare de pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19.

Astfel, le-a solicitat să se pregătească și în ceea ce privește investigaţiile necesare, dar și în privinţa organizării de circuite separate pentru pacienţii COVID și non-COVID, ca să poată deservi ambele categorii de bolnavi.

Șeful DSU a mai solicitat și realizarea unor verificări privind capacitatea de ventilaţie și de oxigenare în cazul copiilor: „Să ne asigurăm că avem și tot ce trebuie ca și consumabile pentru copii, în detresă respiratorie, ca să fim siguri că putem să asigurăm asistenţă în cazul în care acest lucru va fi necesar”.

Șeful DSU a afirmat că în România nu se preconizează un lockdown total în cel de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19 și că, în funcţie de rata de incidenţă, măsurile vor fi luate pe zone, și nu la nivel naţional.

„Noi am avut poate o situaţie mai serioasă la începutul pandemiei, în primele două luni, dar după aceea am mers pe incidenţe, pe măsuri mai mult locale sau zonale, nu pe măsuri generale, naţionale, cu mici excepţii. Și acest lucru cred că va fi, din nou, abordarea noastră mai departe. (...)

Dacă într-o zonă ajungem la o anumită incidenţă care prevede să se limiteze accesul în unele zone, atunci se va aplica această măsură”, a explicat Raed Arafat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe