Newsflash
Știri

Valeriu Gheorghiță: unele categorii de persoane se vor reprograma cu 10 zile la vaccinarea anti-COVID

de Florentina Ionescu - ian. 27 2021
Valeriu Gheorghiță: unele categorii de persoane se vor reprograma cu 10 zile la vaccinarea anti-COVID

Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), medicul Valeriu Gheorghiță, a susținut ieri o conferință de presă.

El a menționat câteva aspecte despre situația actuală a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. În primul rând, potrivit coordonatorului CNCAV, țara noastră are un deficit de doze de 117.000. 

Valeriu Gheorghita

Acest deficit este generat, explică dr. Valeriu Gheorghiță, în mare parte de faptul că în săptămâna 18-24 ianuarie România a recepționat cu circa 51,3% mai puține doze decât trebuiau să fie alocate, reprezentând de fapt 93.340 de doze.

„Ca atare, soluția noastră pentru continuarea campaniei de vaccinare, fără să afectăm doza de rapel, fără să afectăm vaccinarea persoanelor cu boli cronice, fără să afectăm vaccinarea persoanelor cu vârsta peste 65 de ani și respectiv a persoanelor din centrele medico-sociale, din centrele de dializă, persoanele nedeplasabile de la domiciliu, va fi următoarea: începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activități esențiale pentru doza unu, ceea ce reprezintă 35.304 persoane, vor fi reprogramate în ordinea programării, din 28 ianuarie, prima zi va fi 8 februarie. Practic, persoanele programate în intervalul 28 ianuarie - 11 februarie se translatează cu 10 zile mai târziu, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării inițiale”, a declarat ieri Valeriu Gheorghiță.

„Perioadă dificilă”

Coordonatorul CNCAV a mai spus că se menține același ritm de vaccinare cu doza unu pentru restul persoanelor programate, ceea ce înseamnă 176.861 de persoane.

„Aceste persoane includ, repet, persoane peste 65 de ani, persoane cu boli cronice și, de asemenea, se asigură vaccinarea persoanelor din centrele medico-sociale și rezidențiale, centrele de dializă, persoanele nedeplasabile de la domiciliu. La acest deficit de doze, noi avem calculat un procent de 10% doze suplimentare tocmai pentru a asigura acest procent de persoane care nu sunt programate și fiind reprezentate de excepțiile pe care tocmai le-am menționat. De asemenea, se asigură doza de rapel pentru persoanele care au fost deja vaccinate până la acest moment și reprezintă un număr total de 441.149 de persoane care își efectuează rapelul din data de 27 ianuarie, până în perioada lunii februarie. Perioada dificilă pentru noi este până pe 15 februarie. Este un moment pe care dorim să îl depășim împreună”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe