Newsflash
Știri

Vaccinuri pentru animalele de companie. Stăpânii mai au de aşteptat

de Dr. Mihail CĂLIN - iul. 1 2013
Vaccinuri pentru animalele de companie. Stăpânii mai au de aşteptat
   Recent, o companie biofarmaceutică americană, iniţiatoare a domeniului vaccinurilor antisomatostatină, a anunţat acordarea, de către autorităţile competente din SUA, a licenţei pentru metode de vaccinare în tratamentul obezităţii la câini şi pisici. Este primul brevet acordat de Oficiul american pentru patente şi mărci pentru tratamentul prin vaccinare al obezităţii fenotipice. Potrivit unei asociaţii americane pentru prevenirea obezităţii la animalele de companie, peste 52% din câini şi mai mult de 58% din pisici – adică 80 de milioane de animale de casă din SUA – sunt supraponderale sau obeze, fiind expuse la boli precum diabet, osteoartrită, hipertensiune arterială sau diverse forme de cancer. Un studiu al companiei respective, publicat anul trecut şi desfăşurat pe şoareci cu o dietă cu 60% grăsimi, a anunţat o creştere în greutate mai mică la grupurile care au primit vaccinuri antisomatostatină, comparativ cu grupul de control.
   Deşi studiul a trezit în presa generalistă speranţa unei injecţii care să le menţină oamenilor greutatea indiferent cât de nesănătoasă le este dieta, lucrurile nu sunt deocamdată chiar atât de simple. Potrivit unui comentariu pe marginea studiului, apărut pe cel mai mare site britanic de sănătate, finanţat de autorităţi, şoarecii vaccinaţi au suferit iniţial o pierdere drastică în greutate, după care au început totuşi să se îngraşe, chiar dacă nu la fel de mult precum cei nevaccinaţi; pierderea în greutate după prima doză de vaccin a fost atât de mare, încât a doua doză a fost redusă din grija pentru sănătatea şoarecilor. În plus, echivalentul pentru o persoană adultă de 100 kg ar fi de... 1,6 litri de vaccin.
   Chiar dacă blocarea somatostatinei ar aduce rezultatele dorite pentru siluetă, celelalte efecte asupra organismului sunt insuficient cunoscute. Deşi testarea soluţiei la oameni nu are şanse să se petreacă prea curând, preşedintele companiei pare deocamdată mulţumit cu posibilitatea de a-şi folosi totuşi produsul pentru animalele afectate, iată, de aceeaşi „epidemie“ ca şi stăpânii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe