Newsflash
Știri

Vaccinul, medicii și propaganda

Vaccinul, medicii și propaganda

     În mod normal, alăturarea celor trei cuvinte care alcătuiesc titlul acestui articol ar trebui să stârnească zâmbete. Suntem în secolul 21, tehnologia ne-a adus beneficii extraordinare în bătălia cu timpul și spațiul, suntem online („în timp real”) oriunde pe această planetă. Suntem în epoca în care pregătim „excursii” pe Marte și găsim soluții pentru aproape orice problemă. Cu toate acestea, pe „bătrânul continent” se manifestă forțe ciudate, care ne împing spre cele mai rușinoase momente ale unui Ev Mediu nejustificat: propaganda împotriva vaccinării copiilor.

 

Sub asediul semidocților

 

     Cei care mă cunosc știu că încerc să fiu un om decent și politicos. Dar România se confruntă cu o epidemie de rujeolă (mii de cazuri înregistrate anul trecut, dar și anul acesta), au murit copii din cauză că nu au fost vaccinați, iar mass-media și platformele de socializare online abundă de opiniile unor semidocți care fac propagandă antivaccinare. Cum să rămâi indiferent? Cum să stai pasiv? Cum să nu te înfurii când oameni care nu știu nimic despre medicină sau farmacie se lansează în atacuri furibunde împotriva uneia dintre cele mai eficiente soluții de luptă împotriva bolilor care au decimat populația lumii de-a lungul istoriei sale?
     Această campanie împotriva vaccinării este criminală. Amploarea opiniilor antivaccinare poate chiar crea impresia că românii se opun vaccinării. Cred, mai degrabă, că vorbim de o zonă de senzațional, de o modă, iar această abordare a temei face audiență. Ca la orice modă, toți „amatorii” se consideră deținători ai adevărului și țin cu încăpățânare să își facă publică poziția.

 

Vaccinurile sunt sigure

 

     Un „refren” repetat până la epuizare este cel legat de efectele secundare grave ale vaccinurilor. Semidocții de profesie susțin că ar exista metale grele și alte substanțe toxice în seruri, iar acestea ar provoca autism. Pentru o informare corectă, trebuie spus că prezența metalelor grele în seruri este interzisă de Agenția europeană a medicamentului. Există norme și standarde pentru producerea de vaccinuri. Pentru cei care se declară îngrijorați de autismul rezultat în urma vaccinării, reproduc cuvintele Zsuzsannei Jakab, director regional al Biroului OMS Europa, care ne-a vizitat de curând: „Vaccinurile sunt sigure, nu provoacă autism, sunt studii care atestă acest lucru“. Ce folositoare ar fi preluarea cu aceeași vigoare a acestei declarații, în replică la epidemia de autosuficiență și iresponsabilitate antivaccinare pe care o numesc, ferm, propagandă criminală.
     Sunt medic, sunt profesor de medicină, dar sunt și părinte. Teoria drepturilor omului poate fi valabilă atunci când se pune problema obligativității vaccinării. Dar îi rog pe propagandiștii antivaccinare să răspundă sincer la următoarea întrebare: se vaccinează dacă se duc într-o țară unde riscă să se infecteze cu germeni ai unor boli tropicale (de exemplu, febra galbenă)? Eu sunt sigur că da. Apoi îi îndemn să se gândească în cel mai responsabil mod cu putință la copiii lor și să se întrebe: în cine să am încredere, în medicul meu sau în textele răspândite pe internet?

 

În Italia, vaccinarea a devenit obligatorie

 

     În România, legea vaccinării este în proces de consultare publică (corect, suntem o țară democratică). Oricine poate propune modificări sau schimbări ale proiectului de lege. Cel mai aprig dezbătut capitol al acestui proiect este cel legat de obligativitatea vaccinării copiilor. Aici se întăresc mușchii tuturor comentatorilor. Nu beneficiile vaccinării sunt dezbătute, ci manifestarea drepturilor omului în deplină libertate. Poate fi și aceasta o dezbatere. Dar iată că, în timp ce noi, românii, vrem să fim mai catolici decât papa, cum ne stă în fire, guvernul italian a decretat obligativitatea vaccinării, punând pe listă nu mai puțin de 16 vaccinuri. Ca să poată fi înscriși la școală sau la grădiniță, copiii trebuie să fi fost vaccinați. Ca și la noi, în Italia este epidemie de rujeolă. Italienii știu că istoria omenirii consemnează sute de milioane de oameni care au murit în urma unor maladii astăzi învinse. Voi da exemplul variolei, complet eradicată în 1977 (testarea vaccinului de către Edward Jenner a avut loc în 1796). Și mai știu și ce s-a întâmplat cu poliomielita, rubeola sau parotidita epidemică. Așa că, în urmă cu o săptămână, italienii au acționat cu fermitate.

 

Este nevoie de implicarea specialiștilor

 

     Legea vaccinării trebuie adoptată urgent. Va regla situația epidemiologică actuală, va aduce standarde, reguli și proceduri demne de un stat european în secolul 21. Dar, dincolo de promovarea legii, autoritățile, medicii, farmaciștii și personalul medical trebuie să facă o puternică propagandă provaccinare. Oamenii trebuie convinși de beneficiile vaccinării, iar acest lucru îl fac cel mai bine medicii atunci când interacționează cu pacienții lor. Avem nevoie, de asemenea, de ample campanii de promovare a beneficiilor vaccinării. Până când autoritățile medicale vor consimți să finanțeze un astfel de program de informare, putem, pur și simplu, să ne punem pe internet, pe contul de Facebook, un îndemn simplu: #provaccinare. Rațiunea trebuie să triumfe.

 

 

 

P.S.: despre importanța strategică a Institutului Cantacuzino, producător tradițional de seruri și vaccinuri, într-un număr viitor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe