Newsflash
Știri

Vaccinarea în cancerul de col uterin

de Bianca URSU - mai 25 2018
Vaccinarea  în cancerul de col uterin
    Universitatea Antwerp din Belgia și Societatea Română de Microbiologie au organizat, pentru prima dată în România, o sesiune de dezbateri privind nevoia implicării profesioniștilor din domeniul medical în implementarea programelor de vaccinare împotriva bolilor provocate de virusul HPV. Derulată pe parcursul a două zile (15 și 16 mai), reuniunea a fost dedicată luptei împotriva cancerului de col uterin, boală provocată de virusul HPV. În fiecare an, în țara noastră, aproximativ 4.000 de femei primesc acest diagnostic, cancerul de col uterin fiind a doua cauză de mortalitate în rândul femeilor.
    Experții din domeniul medical militează pentru implementarea unui program național de imunizare a fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani cu scopul de a preveni această boală. O altă prioritate pentru România ar fi un program de screening populațional al cancerului de col uterin și testarea pentru infecțiile cu tipurile oncogene de HPV.
    Reprezentanții Consiliului internațional de prevenire și control al infecțiilor cu HPV au prezentat metodele și rezultatele favorabile ale programelor naționale care funcționează deja în alte state. Spre exemplu, în Bulgaria există un program național încă din 2012, care prevede organizarea periodică de întâlniri cu părinții fetelor de 12–13 ani prin care aceștia sunt informați despre beneficiile vaccinării HPV. În Scoția, un astfel de program funcționează de 18 ani și prevede sesiuni special organizate prin care școlile sunt vizitate de echipe specializate în vaccinare și imunizare care să îi informeze atât pe elevi, cât și pe părinții lor. Facultatea de medicină și farmacie din cadrul Universității Antwerp are în programul de studii disciplina de vaccinologie, cursuri etapizate la care studenții pot înțelege de ce este importantă vaccinarea sau cum se realizează ea. Totodată, ei își pot evalua, alături de profesori, rezultatele obținute în cadrul cursurilor.
    Prof. dr. Nower Brewer (Carolina de Nord) a prezentat un studiu prin care au fost identificate principalele motive pentru care părinții refuză vaccinul: nu sunt suficient de informați, nu îl consideră sigur și nici necesar. Profesorul Brewer încurajează colaborarea cu părinții care se opun vaccinării. Emmilie Dierckx și Fien De Laet, studente la medicină, au realizat un studiu prin care au sondat opiniile colegilor studenți din Europa. Studiul a reliefat faptul că 70% din subiecți au răspuns corect la întrebările referitoare la prevenția cancerului cervical, iar jumătate din ei știu că această afecțiune se transmite prin contact sexual. Pe de altă parte, 24% din subiecți nu consideră vaccinul ca fiind sigur.
    Printre lectorii străini prezenți la conferință s-au numărat: Xavier Bosch (coordonator al Programului de cercetare a epidemiologiei în cancer – Institutul catalan de oncologie), Alex Vorsters (Universitatea din Antwerp), Pierre van Damme (președintele Institutului pentru vaccinuri și boli infecțioase, Universitatea din Antwerp).
    Cea de-a doua zi a fost dedicată concluziilor sesiunii de dezbateri din cadrul Consiliului internațional de prevenire și control al infecțiilor cu HPV. Prin recomandările experților internaționali, fundamentate științific, se dorește introducerea unui program în România care să sprijine lupta împotriva infecțiilor cu HPV. Eficiența vaccinării este dovedită prin studii. Ea reduce prevalența infecțiilor cu tulpini HPV. În Australia se preconizează eradicarea cazurilor de cancer de col uterin. România a fost reprezentată de Sorina Pintea, ministrul sănătății, de dr. Cristian Grasu, dr. Adriana Pistol, prof. dr. Alexandru Rafila, dr. Radu Vlădăreanu și alții.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe