Newsflash
Știri

Vaccinarea COVID-19 pe înțelesul tuturor: Întrebări și răspunsuri

de Dorina Novac - ian. 19 2021
Vaccinarea COVID-19 pe înțelesul tuturor: Întrebări și răspunsuri

În cadrul conferinței „Întrebări și Răspunsuri: Vaccinarea COVID-19 pe înțelesul tuturor”, organizată de Colegiul Medicilor, 12 dintre cei mai cunoscuți medici din România au răspuns la întrebările despre vaccinare.

Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, Andreea Moldovan, medic epidemiolog și secretar de stat în Ministerul Sănătății, Beatrice Mahler, medic pneumolog, Cătălina Poiană, medic endocrinolog, președintele Societății Române de Endocrinologie, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, Dana Lucia Stănculeanu, medic oncolog, președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România, sunt câțiva dintre medicii care au răspuns la întrebările despre vaccin.

intrebari si raspusuri pe intelesul tuturor

Întrebată dacă pacienţii cu afecţiuni pulmonare, mai grave sau mai puţin grave, se pot vaccina, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” a răspuns:

„Da, chiar au recomandare de vaccinare, cu mențiunea că este extrem de important ca tratamentul cronic indicat de medicul pneumolog să fie urmat cu strictețe și să nu fie într-un puseu acut de boală. Da, au recomandare de vaccinare”.

mahler b

Pacienții cu obezitate au indicație de vaccinare în faza a doua?

Conf. univ. dr. Bogdan Timar, medic diabetolog, decanul Facultății de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, a menționat în dezbaterea organizată de Colegiul Medicilor din România, că pacienții care au obezitate se pot vaccina în a doua etapă, iar această vaccinare cu siguranță este indicată pentru ei.

„Încă de la începutul pandemiei s-a observat că persoanele care au obezitate, au un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2. Practic acesta este și motivul pentru care comunicatul Ministerului Sănătății poziționează obezitatea pe însăși al doilea loc în ceea ce privește comorbiditățile la care este indicat să se invervină prin vaccinare încă din cea de-a doua etapă”, a spus dr. Bogdan Timar.

Există afecțiuni cardiace care să ducă la contraindicație în privința vaccinării?

Prezența patologiei cardiace preexistente nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinare, a subliniat dr. Alexandru Scafa Udriște, medic cardiolog, Spitalul Clinic de Urgență București.

„Aș putea spune că persoanele cunoscute cu afecțiuni cardiace, cele care au avut, de exemplu, un infarct, care se știu hipertensive, mai ales dacă au și diabet asociat (...), ele fac forme moderate către severe de boală care pot să ajungă să fie spitalizate și care din când în când au o evoluție proastă. Mai ales această categorie de pacienți trebuie supravegheată cu multă atenție și de vaccinat în etapa a doua, cu prioritate”.

Există recomandare de vaccinare în cazul bolilor endocrine autoimune?

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, a spus că studiile efectuate până în prezent pentru validarea vaccinului anti-COVID nu au evidenţiat practic reacţii adverse la pacienţii cu boli tiroidiene, cu alte boli endocrine sau cu diabet zaharat.

catalina poiana

„Bolile endocrine, inclusiv cele cu etiologie autoimună, nu reprezintă o contraindicaţie pentru vaccinarea anti-COVID-19. Sunt poate doar nişte măsuri de siguranţă pe care trebuie să le luăm, nu neapărat la bolile tiroidiene autoimune, ci la bolile adrenale autoimune, cum ar fi insuficienţa cortico-suprarenală şi spunem pacienţilor noştri că, dacă după vaccinarea COVID-19 apar reacţii adverse (...), poate să apară spre exemplu o febră sau o durere musculară, acestor pacienţi li se recomandă să-şi crească doza substitutivă gluco-corticoidă pe care o aveau, ca la orice infecţie respiratorie uşoară. Este o recomandare de rutină pe care noi o facem de obicei acestor pacienţi”, a declarat dr. Cătălina Poiană.

Se pot vaccinat persoanele cu boli hematologice maligne?

Preşedintele CMR, prof. dr. Daniel Coriu, a afirmat că se pot vaccina şi persoanele cu boli hematologice maligne, însă momentul vaccinării trebuie decis împreună cu medicul hematolog curant.

„Da. Se pot vaccina. Care sunt bolile hematologice maligne? Sunt multe: limfoamele, mielomul multiplu, sindromul mielodispalzic, leucemii acute, leucemii cronice. Un răspuns bun la vaccinare presupune un sistem imun foarte bun. (...) Vaccinarea trebuie să o facem la toţi, dar momentul vaccinării este foarte important şi acest lucru trebuie decis împreună cu medicul hematolog curant”.

Vaccinul poate produce infecția?

Conf. univ. dr. Simin Aysel Florescu, medic infecționist, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”, a declarat că vaccinul anti-COVID nu poate să producă o infecţie sau să genereze boala.

Raspuns Florescu

„Vaccinul nu poate să genereze boala. Acest tip de vaccin (...) nu are cum să producă boală, pentru că el conţine practic doar reţeta pentru producerea de anticorpi. Nu conţine nici măcar un fragment viral, nici inactivat, nici atenuat şi nici măcar o proteină specifică derivată direct din virus, ci conţine practic numai reţeta de producere a proteinei de suprafaţă, proteina Spike ... generează la rândul ei anticorpi şi aceşti anticorpi ne feresc de o viitoare infecţie. Nu are cum să producă acest vaccin o infecţie”, a explicat dr. Simin Aysel Florescu.

Li se poate administra vaccinul persoanelor care urmează tratament oncologic?

Conf. univ. dr. Dana Lucia Stănculeanu, președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România, a precizat că este indicat și de preferat ca vaccinarea pacienților oncologici împotriva COVID-19 să se facă înainte de începerea tratamentului oncologic.

„Pentru radioterapie, pacienții pot să efectueze vaccinul. În ceea ce privește pacienții care fac chimioterapie, și care sunt în curs de chimioterapie, aceștia trebuie să discute cu medicul curant, pentru că discutăm de mai multe aspecte, discutăm de boala pe care o au, de chimioterapie, de momentul în care sunt față de chimioterapie și atunci este importantă discuția pacientului cu medicul curant. Dacă discutăm de pacienți care fac tratament hormonal, sigur că nu încape discuție de administrarea vaccinului raportat la tratament”.

Cine nu poate face acest vaccin?

În ceea ce privește contraindicațiile vaccinului împotriva COVID-19, prof. dr. Cristian Băicuș, medic de Medicină Internă, Spitalul Clinic Colentina, a spus că potrivit Centrului de Control al Bolilor SUA există o singură categorie de persoane care au contraindicație la vaccinul anti-COVID-19: persoanele care au avut alergii și șoc anafilactic.

„Este o singură categorie de persoane, cele care au avut alergii și cu atât mai mult șoc anafilactic, care este cea mai gravă reacție alergică, la una dintre componentele vaccinului. Asta este singura contraindicație. În rest sunt precauții care țin tot de alergii în principiu. Și bineințeles pentru orice boală este bine să nu facem atunci când ne aflăm într-un episode acut de boală, indifferent de boală, dacă e ea inflamatorie, infecțioasă”, a adăugat medicul.

Se pot vaccina femeile însărcinate?

Întrebat dacă se pot vaccina femeile însărcinate, prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu, medic ginecolog, Președintele Societății Române de Obstetrică-Ginecologie a răspuns:

„Datele care au ajuns la noi, în ultimele zile, arată foarte clar că riscul unei femei gravide, care face COVID-19, de a ajunge în Terapie Intensivă, de a ajunge să fie intubată sau de deces este mult mai mare decât în cazul unei femei care nu este însărcinată. Vaccinurile sunt recomandate. Nu sunt riscuri nici la femeile care alaptează”.

Vladareanu despre femeile insarcinate

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe