Newsflash
Știri

Vaccinarea antigripală a persoanelor în vârstă

de Dr. Viorel ALEXANDRESCU - dec. 21 2011
Vaccinarea antigripală a persoanelor în vârstă
   Vârstnicii sunt „ţinta preferată“ a tuturor strategiilor de prevenire şi control al gripei. Fără a fi nevoie de studii speciale, când este vorba de această categorie de vârstă, medicii, populaţia, dar şi mass-media sunt de acord că vaccinarea antigripală este o măsură benefică. În ultimul timp au apărut însă două aspecte ale intervenţiilor medicale: utilitatea şi etica. Dacă ne referim la primul aspect, putem să nuanţăm: utilitatea pentru individ sau comunitate, iar în a doua situaţie evaluarea trebuie să ţină cont de drepturile fundamentale ale omului. Necesitatea de a aplica cele două criterii în imunizările împotriva unor boli cu impact în masă intervine mai ales în condiţiile unor resurse limitate sau în situaţii de criză, cum ar fi epidemiile şi pandemiile. Vom analiza cele două principii în vaccinarea antigripală a persoanelor în vârstă.
   Utilitatea.Analiza mai multor rate de impact (rata de atac – 1%, de complicaţii – 0,19–0,56%, de spitalizare – 0,18–0,55%, de mortalitate – 0,06–0,09%) ale gripei asupra persoanelor în vârstă arată că vaccinarea antigripală are o utilitate individuală relativ mai mare decât cea comunitară când se analizează toate persoanele peste 65 de ani. Dacă se analizează separat persoanele peste 65 de ani sănătoase şi cele cu cel puţin o afecţiune asociată, utilitatea comunitară a vaccinării antigripale este cel puţin egală cu cea individuală.
   Etica. În această privinţă, vaccinarea antigripală a persoanelor în vârstă îndeplineşte toate criteriile etice ale intervenţiilor medicale. Această abordare în strategiile vaccinale se datorează unor studii recente care par să clatine „dogma“ beneficiului vaccinării antigripale la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, mai ales prin reducerea mortalităţii. S-a evidenţiat că reducerea mortalităţii de cca 40% apare mai ales la persoanele vârstnice cu o boală cronică asociată, cu condiţia ca din evaluare să se excludă persoanele sănătoase. În cazul persoanelor instituţionalizate, reducerea ar putea ajunge chiar la 90%. Reducerile aparent mai mari ale mortalităţii se datorează aşa-numiţilor pacienţi buni (utilizatori sănătoşi), care sunt informaţi asupra sănătăţii lor, fac exerciţii regulat, nu fumează, beau moderat, mănâncă sănătos, fac vizite medicale regulate, iau medicamentele prescrise şi se vaccinează antigripal în fiecare an. Noile dovezi nu vor schimba strategiile care urmăresc creşterea acoperirii vaccinale la persoanele în vârstă, ce au ca ţintă atingerea unor niveluri ale imunizării de cca 90% în 2011, dar a apărut clar necesitatea prioritizării şi la această categorie de vârstă, în sensul luării în considerare, la vaccinare, şi a bolilor cronice asociate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe