Newsflash
Știri

Vaccinare doar cu buletinul în șapte judeţe

de Cristina GHIOCA - mai 7 2021
Vaccinare doar cu  buletinul în șapte judeţe

Până la 11 mai, spitale militare din țară desfășoară un maraton de vaccinare anti-COVID. Totodată, a demarat și vaccinarea în cabinetele medicilor de familie.

maraton vaccinarePeste 3.000 de medici de familie și-au arătat disponibilitatea de-a efectua vaccinarea anti-COVID în cabinetele lor. Procesul a demarat săptămâna aceasta, marţi, vaccinul distribuit către ei fiind cel al companiei Johnson & Johnson, a anunţat col. dr. Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

În ţară au ajuns aproape 18.000 de doze de vaccin, care au fost trimise în aproape 20 de judeţe. Împreună cu acestea se distribuie și materialele sanitare aferente – seringi, ace, dezinfectanţi, EpiPen-uri și seringile preumplute cu adrenalină.

Președintele CNCAV și-a exprimat speranţa că pe viitor va crește numărul medicilor de familie care vor adera la acţiunea de vaccinare: „Le solicit, cât se poate de mult, implicarea în această campanie de vaccinare. Înţeleg efortul pe care cu toţii l-am făcut până la acest moment, însă mă aștept ca un număr mai mare de medici de familie să își arate disponibilitatea pentru participarea la acest demers”.

Maraton în spitalele militare

Tot săptămâna aceasta, în spitalele militare se desfășoară un maraton al vaccinării pe o perioadă de 24 de ore din 24, în care orice persoană care dorește să se vaccineze se prezintă direct la centrul de vaccinare cu cartea de identitate sau cu un document de identitate valabil. Acţiunea are loc în unităţile de profil din București, Cluj, Constanţa, Craiova, Iași și Timișoara, până la 11 mai.

Un alt maraton are loc tot în Capitală, în perioada 7-9 mai, la centrele de la Sala Palatului și Biblioteca Naţională a României. „Sunt 50 de cabinete de vaccinare (...) 1.000 de voluntari [sunt] înscriși la acest demers inclusiv eu voi fi prezent și voi vaccina în ziua de vineri, în centrul de la Sala Palatului”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Evenimente asemănătoare vor avea loc săptămâna viitoare, în intervalul 14-16 mai, în Cluj-Napoca, Iași și Târgu Mureș, fiind organizate de Universităţile de medicină și farmacie din aceste municipii, în parteneriat cu autorităţile locale. Vaccinul distribuit va fi cel de la compania Pfizer.

Referitor la această companie, președintele CNCAV a anunţat că este de așteptat ca în curând să fie aprobată și vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani: „Compania BioNTech-Pfizer a de­pus toată documentaţia necesară la EMA în vederea obţinerii autorizării pentru grupa de vârstă 12-15 ani. Ne așteptăm ca în următoarele zile FDA să acorde această autorizare și foarte probabil că în perioada lunii următoare și EMA, așa încât avem o perspectivă cât se poate de clară ca din această vară să putem vaccina și persoanele din grupa de vârstă 12-15 ani care, evident, își doresc să se vaccineze, prin acordul părinţilor”.

Fără programare în weekend

Din dorinţa de a facilita și mai mult accesul populaţiei la
vaccinarea anti-COVID, președintele CNCAV a anunţat noi
modificări în ceea ce privește programarea la vaccin.

Pentru că vinerea se face aprovizionarea centrelor de vaccinare, sâmbătă, duminică și luni, persoanele de peste 60 de ani care doresc să se vaccineze ar putea să se prezinte la centre fără programare.

Prioritate vor avea cei programaţi prin platformă, care au un loc deja ocupat și trebuie să aibă vaccinul asigurat. Însă, suplimentar, în funcţie de capacitatea de vaccinare a centrului, vor fi eliberate bonuri de ordine celor care se prezintă direct la centrele de vaccinare.

Persoanele de peste 60 de ani se pot prezenta pe tot parcursul intervalului de lucru, de la 8:00 dimineaţa până la ora 20:00, iar cele din alte categorii de vârstă, după ora 14:00, tot fără programare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe