Newsflash
Știri

UPDATE Anchetă epidemiologică la Spitalul din Timișoara, după ce 10 bebeluși au fost infectați cu coronavirus

de Dorina Novac, Florentina Ionescu - apr. 8 2020
UPDATE Anchetă epidemiologică la Spitalul din Timișoara, după ce 10 bebeluși au fost infectați cu coronavirus

Zece nou-născuți de la maternitatea Spitalului Municipal din Timișoara au fost infectați cu noul coronavirus. Testele mamelor lor s-au dovedit a fi negative.

UPDATE 8 APRILIE

Cinci dintre cei 10 nou-născuți de la Maternitatea Odobescu din Timișoara, ale căror teste ieșiseră pozitive, au fost testați din nou pentru COVID-19, iar rezultatele au ieșit negative, potrivit unui anunț al Ministerului Sănătății.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS), Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a solicitat Direcției de Sănătate Publică Timișoara să demareze de urgență o verificare la Spitalul Municipal cu privire la cazurile de nou-născuți depistați pozitiv la COVID-19.

maternitate

Pe data de 1 aprilie, la spitalul municipal au fost recoltate probe de la 49 de mame și tot atâția nou născuți. Potrivit sursei citate, testele au fost lucrate în 5 și 6 aprilie.

Un număr de 9 mame împreună cu nou născuții lor au fost externate deja, în perioada 2-4 aprilie 2020, în unitatea sanitară fiind în continuare internată o singură mamă. Ministrul Tătaru a solicitat demararea de urgență a anchetelor epidemiologice, izolarea la domiciliu a persoanelor externate și retestarea tuturor persoanelor.

„Rezultatele testelor arată un număr de 10 nou-născuți depistați pozitiv la COVID-19. Menționăm că testele mamelor acestor nou născuți sunt negative”, informează GCS.

Ce se întâmplă cu gravidele care se adresează Spitalului Odobescu din Timișoara

Direcția de Sănătate Publică Timiș a informat Ministerul Sănătății că ieri, la Maternitatea Odobescu Timișoara, au fost analizate structura funcțională și fluxurile unității sanitare de către o echipă de epidemiologi, în cadrul controlului demarat.

Echipa de control a stabilit măsuri de reorganizare a activității medicale, pe echipe formate din minimul necesar de resurse umane, atât pentru asigurarea eficientizării serviciului medical, cât și pentru minimizarea expunerii.

Astfel, în Spitalul Odobescu s-au constituit două zone: o zonă verde și una roșie. Pacientele care se vor adresa acestei unități sanitare vor fi consultate de personal medical care va purta echipament corespunzător, după care se vor izola și vor fi testate pentru SARS-Cov 2, se arată într-un comunicat. În funcție de rezultat, pacientele vor fi îndrumate către Spitalul Bega dacă rezultatul va fi pozitiv,  iar dacă acesta va fi negativ vor fi internate la Spitalul Odobescu.

Totodată, potrivit sursei citate, s-a dispus izolarea la domiciliu a persoanelor externate și retestarea acestora. Repetarea testelor pentru COVID-19 se va efectua atât pentru nou-născuții depistați pozitiv (în număr de 10), cât și pentru mame. Între timp, Ministerul Sănătății a anunțat aseară (7 aprilie n.r.) că cei 5 nou-născuți din cadrul Maternității Odobescu Timișoara au rezultate negative.

La Timișoara au fost prelevate probele de la 5 mame și tot atâția nou-născuți. S-a luat legătura și cu direcțiile de sănătate publică din județele limitrofe pentru prelevarea probelor pentru celelalte persoane. Ancheta epidemiologică este în desfășurate. Mai mult, conducerea DSP Timiș a dispus efectuarea unei anchete de către o echipă de inspectori sanitari.


Notă autor:

Sursă imagine: unsplash.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe