Newsflash
Știri

Unul din zece

de Dr. Maria DRAGOTĂ - nov. 20 2014
Unul din zece
    În lume, anual se nasc prematur 15 milioane de copii, ceea ce înseamnă o rată de prematuritate de 10%. Peste un milion decedează înainte de a împlini vârsta de un an, din cauza complicaţiilor cauzate de pre­maturitate, şi mulţi din cei care supra­vieţuiesc au dizabilităţi, inclu­zând dificultăţi de învăţare şi proble­me vizuale şi auditive. Naşterea prematură este prima cauză de deces la nou-născuţi şi a doua, după pne­umonie, la copiii cu vârsta sub 5 ani. Rata prematurităţii variază între 5 şi 18% la copiii născuţi. În ţările cu venit mic, jumătate din cei născuţi la 32 de săptămâni (cu două luni înainte de termen) mor din cauza lipsei de îngrijiri adecvate, cost-eficiente (căldură, sprijinirea alăptării, îngrijiri de bază pentru infecţii şi insuficienţă respiratorie). Peste trei sferturi din copiii născuţi prematur pot fi salvaţi prin măsuri cost-eficiente precum injecţii cu steroid, antenatal (administrat gravidei la risc de naştere prematură, pentru dezvoltarea plămânilor copilului), purtarea copilului de către mamă cu contact piele-pe-piele şi alăptare frec­ven­tă, antibiotice pentru tratarea infecţiilor nou-născutului.
    La 17 noiembrie este marcată, începând din 2011, Ziua mondială a prematurităţii. Despre semnificaţia acestei zile, dar şi despre situaţia prematurităţii în ţara noastră am discutat cu prof. dr. Silvia Maria Stoicescu, preşedinta Asociaţiei de Neonatologie din România.prof. dr. Silvia Maria Stoicescu
   Care este mesajul din acest an al Zilei mondiale a prematurităţii?
   – O zi dedicată prematurităţii pe tot globul arată că omenirea este preocupată de această problemă. Anul acesta mai mult ca în anii precedenţi, societatea împreună cu corpul medical atenţionează asupra faptului că prematuritatea este o realitate constantă.
   Care este definiţia prematurităţii?
   – Prematuritatea înseamnă finalizarea naşterii înainte de 37 de săptămâni de gestaţie.
   Ce cauze are aceasta?
   – Cauzele sunt multiple: socio-eco­no­mice – gravide minore, fumă­toare, alco­olice, venit scăzut, relaţii întâm­plătoare etc.; medicale – obstetricale – înălţime sub 1,5 m, bazin rahitic, uter infantil, sarcină multiplă, boală pul­mo­nară cronică, boli cardiace etc.; efort fizic, stres, lipsa concediului prenatal, accidente rutiere.
   Ce arată statisticile privind prematuritatea în România? 
   – În România, după vârsta de gestaţie – prematuritatea se înregis­trează la 6% din nou-născuţi, iar după greutate, sub 2.500 g, la 8,6% din totalul nou-născuţilor, conform datelor furnizate de Centrul naţional de statistică şi informatică în sănătate publică, în 2013.
   Ce e de făcut pentru îmbunătăţirea acestor statistici?
   – Sunt necesare: identificarea din timp a riscului de prematuritate prin consultaţie prenatală sistematizată (minimum opt), dirijarea din timp a acestor sarcini către maternităţi de nivel 3, care au echipe obstetrică-neonatologie pentru gravidă şi nou-născut. Foarte importantă este instruirea femeilor şi cuplurilor pentru evitarea factorilor de risc. De asemenea, sunt foarte utile şi necesare grupurile de sprijin din rândul femeilor care au născut prematur, pentru instruire şi suport.
   – De ce depind şansele de supra­vieţuire şi dezvoltare normală a prematurilor?
   – De vârsta de gestaţie; morbiditatea şi mortalitatea sunt invers proporţionale cu vârsta gestaţională.
   – Care sunt consecinţele prematurităţii asupra vieţii şi sănătăţii ulterioare a individului?
   – În general, apar sechele pulmonare până la 11 ani, întârzierea creşterii şi dezvoltării, dizabilitate motorie, psihică, de integrare socială, coeficient de inteligenţă scăzut.
  – Cum stau spitalele de la noi la capitolul aparatură, dotări pentru îngrijirea prematurilor?
  – Maternităţile de nivel 3 îndeplinesc condiţiile de asistenţă medicală specifică a copiilor născuţi prematur.
  – Care sunt cauzele de deces la prematuri?
  – Boala membranelor hialine, hemoragia cerebrală, infecţiile.
   Ce e de făcut pentru scăderea mortalităţii la aceşti copii?
   – În primul rând este necesară profilaxia prematurităţii, apoi aceşti nou-născuţi trebuie îngrijiţi numai în centre specializate. Programul naţional de terapie neonatală finanţează îngrijirea acestor copii.
   Ce se organizează în ţara noastră cu prilejul Zilei mondiale a prematurităţii?
   – Asociaţia de Neonatologie din România a elaborat ghiduri şi cărţi pentru instruirea medicilor şi asistenţilor medicali din domeniul îngrijirii acestor nou-născuţi, a organizat şi continuă să organizeze conferinţe şi congrese pe tema prematurităţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe