Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Unul din cinci pacienți cu boli cardiovasculare nu a fost la medic anul trecut

Viața Medicală
Dorina Novac marţi, 9 martie 2021, ora 12:30

Un studiu iniţiat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România arată că 22,8% dintre pacienții cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic anul trecut.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România ( COPAC) precizează că 22,8% dintre pacienții cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic anul trecut, iar 59% dintre aceștia nu au mers la medic de teamă de a nu se infecta și pentru că nu au avut unde, spitalul fiind închis.

COPAC
Sursă imagine: Pixabay

„96,3% dintre pacienții cu boli cardiovasculare respondenți se confruntă cu 3 probleme majore: teama de a nu se infecta (52,5%), lipsa accesului la servicii medicale (25,2%) și dificultatea de a ajunge la spital (18,6%)”, informează COPAC.

Dintre aspectele pe care pacienții le enumeră ca fiind necesar să fie schimbate se numără:

  • un acces mai bun la medic/spital - 71,79%;
  • o mai bună cooperare cu medicul 14,10%;
  • mai multe medicamente compensate – 12,82%.

„Pacienților le este teamă de COVID-19 și trăiesc un stres extrem din cauza stării de sănătate. Pentru ei trebuie găsite soluții imediate: o boală precum infarctul nu așteaptă să treacă pandemia. Mergeți la medic dacă simți durere în piept, dureri ale spatelui, stomacului, amețeală, respirație îngreunată pentru mai mult de 15 minute sunați-vă medicul de familie!”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

Un alt aspect îngrijorător reieșit din cercetarea inițiată de COPAC este că vârsta celor cu probleme cardiovasculare grave precum infarctul sau insuficiența cardiacă a scăzut: 25% dintre respondenții chestionarului online sunt persoane cu vârsta între 45-55 ani, persoane active.

Dintre respondenți 47% au hipertensiune arterială, 8,9% fibrilație atrială, 8,6% insuficiență cardiacă, 8,2% angină pectorală și 6,6% infarct miocardic.

„COPAC îndeamnă pacienții și populația să aibă grijă de inima lor și să meargă la medic, să solicite îngrijirile medicale de care au nevoie dacă simt o schimbare a stării de sănătate prin prezența unor simptome precum respirație îngreunată, amețeală, durere puternică în piept pentru mai mult de 15 minute. Poate fi vorba de un infarct iar intervenția rapidă, într-un interval scurt, este salvatoare”, se arată într-un comunicat.

Cercetarea, inițiată de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, a fost realizată online în luna februarie. La cercetare au participat 320 pacienți cu boli cardiovasculare.

Etichete: COPAC boli cardiovasculare pandemie de COVID-19 pacienti insuficienta cardiaca

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.