Newsflash
Știri

Unul din 12

de Dr. Mihail CĂLIN - aug. 2 2012
Unul din 12
     Cu ocazia Zilei mondiale a hepatitei, desfăşurată în acest an sub tema „Este mai aproape decât crezi“, OMS cere guvernelor să intensifice acţiunile împotriva hepatitei virale, care afectează la nivel mondial una din 12 persoane şi este responsabilă anual pentru moartea unui milion de oameni. Se estimează, de asemenea, că jumătate de miliard de persoane au suferinţe cronice de pe urma infecţiei hepatitice, care este o cauză majoră a cancerului hepatic şi a cirozei.
     Potrivit reprezentanţilor OMS, marea majoritate a celor infectaţi nu-şi cunosc situaţia, sunt nediagnosticaţi şi netrataţi, fiind nevoie de campanii de conştientizare asupra diferitelor forme de hepatită, ca şi asupra metodelor de prevenţie şi tratament. Din cele cinci virusuri hepatitice, tipurile B şi C reprezintă principalul motiv de îngrijorare, deoarece o mare parte din cei infectaţi cu acestea nu prezin­tă simptome în fazele timpurii ale bolii şi îşi descoperă infecţia abia în stadiul cronic, uneori decenii mai târziu. În plus, aceste două virusuri sunt cauza principală a cirozei şi a cancerului hepatic. Tipurile B, C şi D se transmit prin sângele persoanei infec­tate (injecţii sau transfuzii necores­punzătoare), iar în cazul hepatitelor B şi C, prin act sexual neprotejat; tipul D infectează persoanele deja infectate cu tipul B, iar tipurile A şi E se transmit prin apa şi alimentele contaminate, fiind le­gate de salu­brizarea necorespunătoare şi igiena personală deficitară. Există vaccinuri eficiente pentru toate tipurile de virus cu excepţia VHC, însă boala produsă de acesta poate fi tratată cu medicaţie antivirală.
     Conform datelor OMS, anual, la nivel mondial se înregistrează 1,4 milioane de cazuri de hepatită A. Două miliarde de oameni sunt infectate cu VHB, considerat de 50–100 de ori mai infecţios decât HIV. Aproximativ 600.000 mor în fiecare an din cauza consecinţelor acute sau cronice ale hepatitei B, boala fiind endemică în China şi alte regiuni asiatice şi răspândită în partea sudică a Europei Centrale şi de Est. 150 de milioane de persoane sunt infectate cronic cu VHC şi peste 350.000 mor anual din cauza afecţiunilor hepatice provocate de acesta. În fiecare an au loc 20 de milioane de infectări cu VHE, peste trei milioane de cazuri de hepatită E şi 70.000 de decese legate de această boală.
     În acest an, de Ziua mondială a hepatitei, OMS lansează o nouă iniţiativă globală de luptă împotriva bolii, care se concentrează pe patru zone majore: creşterea conştientizării; convertirea dovezilor ştiinţifice în politici şi acţiuni; prevenirea transmiterii; şi screening, îngrijire şi tratament.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe