Newsflash
Știri

UNOPA: Pacienții cu HIV solicită asigurarea accesului la servicii medicale și tratament

de Dorina Novac - apr. 15 2021
UNOPA: Pacienții cu HIV solicită asigurarea accesului la servicii medicale și tratament

Medicii infecționiști și pacienții cu HIV/SIDA au lansat un apel către prim-ministrul României și către instituțiile din subordinea Guvernului pentru a găsi soluții față de situația gravă în care se află acești pacienți, pe fondul pandemiei de COVID-19.

Potrivit unui comunicat, aceștia trag un semnal de alarmă și cu privire la scăderea dramatică a numărului de testări pentru depistarea infecției cu HIV/SIDA.

HIV

„Acest context a amplificat și agravat barierele privind accesul la diagnostic, tratament și îngrijiri medicale adecvate, pacienții cu HIV confruntându-se cu lipsa accesului în spitale, la medicul curant, la analize specifice și cu riscul de a rămâne fără tratamentul care le salvează viața”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), spun că toate spitalele de boli infecțioase sunt în prezent închise pacienților cu HIV, acestea tratând COVID-19,  fapt ce pune în mare dificultate pacienții cu HIV de peste un an de zile.

„Persoanele seropozitive nu au mai avut acces în această perioadă la medicul curant și nu au mai fost posibile internările în spitale pentru problemele grave de sănătate generate de această infecție”, au adăugat aceștia.

Peste jumătate dintre pacienții cu HIV au analizele de monitorizare neefectuate de peste un an de zile, conform datelor UNOPA.

„Începutul anului 2021 a fost marcat de întreruperi ale eliberării tratamentului în mai multe spitale din țară, cauzate de lipsa alocării bugetare. Bugetul alocat zilele acestea de către Ministerul Sănătății către spitalele care tratează pacienți cu HIV acoperă tratamentul necesar doar până la data de 1 iunie 2021. Astfel, începând cu 1 iunie, spitalele nu vor mai avea tratament antiretroviral pe care să îl acorde pacienților”, potrivit comunicatului.

Medicii și pacienții prezenți astăzi la Dezbaterea „Programul Național de Tratament HIV/SIDA – prezent și perspective”, organizată de Federația UNOPA, au expus pe larg situația gravă în care se află pacienții cu HIV.

Totodată, aceștia au lansat un apel către autoritățile responsabile pentru a lua măsurile necesare astfel încât, alături de alți pacienți cronici, pacienții cu HIV să poată primi îngrijirile necesare, să aibă acces la analizele și tratamentul necesar.

Potrivit UNOPA, măsurile urgente necesare a fi luate de către Guvern sunt:

  • Bugetarea corectă a Programului de Tratament HIV pentru anul 2021, astfel încât să existe tratament și după 1 iunie, cel puțin până la sfârșitul anului;
  • Asigurarea de paturi în spitalele de boli infecțioase Centre Regionale HIV/SIDA pentru internarea cazurilor grave care nu au COVID-19;
  • Eliberarea tratamentului pe 3 luni și trimiterea lui prin curierat, pentru evitarea riscurilor;
  • Asigurarea condițiilor pentru efectuarea analizelor de monitorizare specifice, conform ghidurilor de tratament.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe