Newsflash
Știri

Un pas ezitant înainte

de Dr. Mihail CĂLIN - dec. 27 2012
Un pas ezitant înainte

CE adoptă propunerea de revizuire a directivei pentru produsele de tutun

 

La 19 decembrie, Comisia Europeană a adoptat propunerea de revizuire a directivei privind produsele din tutun, care prevede norme noi şi mai stricte în legătură cu modul în care acestea pot fi fabricate, prezentate şi comercializate. Actul legislativ prevede revizuiri majore ale directivei în vigoare în mai multe domenii: etichetare şi ambalare – toate pachetele de ţigarete şi tutun de rulat trebuie să conţină o avertizare de sănătate ilustrată combinată cu text, care să acopere 75% din partea anterioară şi posterioară a pachetului (faţă de 30–35% pe o parte şi 40–50% plus un chenar pe cealaltă) şi nu pot purta elemente promoţionale înşelătoare (menţiuni de tipul „natural“, „organic“, trimiteri la arome, culori înşelătoare pe pachete sau produsele în sine – ţigaretele slim, cu diametrul sub 7,5 mm, sunt considerate înşelătoare). Informaţiile actuale privind gudronul, nicotina şi monoxidul de carbon, considerate înşelătoare, vor fi înlocuite cu un mesaj de informare amplasat pe partea laterală a pachetului, conform căruia fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer. Statele membre au în continuare posibilitatea să introducă ambalaje generice în cazuri justificate în mod corespunzător; ingredientele: va fi introdus un format de raportare electronic pentru ingrediente şi emisii şi se prevede interzicerea ţigaretelor, a tutunului de rulat ţigări şi a produselor din tutun nefumigene cu arome caracteristice, precum şi a produselor cu un grad mare de toxicitate şi un potenţial mare de dependenţă; produsele din tutun nefumigene: se menţine interdicţia privind produsele din tutun pentru uz oral (snus), cu excepţia Suediei, care beneficiază de o derogare. Toate produsele din tutun nefumigene trebuie să poarte avertismente de sănătate pe principalele suprafeţe ale pachetului, iar cele cu arome caracteristice nu pot fi comercializate. Noile categorii de produse din tutun necesită o notificare prealabilă; extinderea domeniului de aplicare al directivei: produsele care conţin nicotină (de exemplu, ţigaretele electronice) sub un anumit prag sunt permise pe piaţă, dar trebuie să poarte avertismente de sănătate; peste acest prag, astfel de produse sunt permise numai în cazul în care sunt autorizate ca medicamente, precum terapiile de substituire a nicotinei. Ţigaretele din plante vor trebui să poarte avertismente de sănătate; vânzările transfrontaliere la distanţă: sunt prevăzute o notificare pentru vânzătorii cu amănuntul prin internet şi un mecanism de verificare a vârstei, pentru a garanta că produsele din tutun nu sunt vândute copiilor şi adolescenţilor; comerţul ilicit: sunt prevăzute un sistem de urmărire şi localizare şi caracteristici de securitate (de exemplu, holograme) pentru a garanta că sunt comercia­lizate în UE numai produsele conforme cu directiva.
Actuala directivă privind produsele din tutun (2001/37/CE) datează din 2001, între timp înregistrându-se semnificative progrese ştiinţifice şi evoluţii ale pieţei: au apărut noi dovezi privind substanţele aromatizante utilizate în produsele din tutun şi eficacitatea avertismentelor de sănătate; au apărut pe piaţă noi categorii de produse, cum ar fi ţigaretele electronice, iar strategiile de marketing recente implică utilizarea unor ambalaje şi arome atractive. La nivel internaţional, UE şi toate statele sale membre au ratificat Convenţia-cadru pentru controlul tutunului (CCCT) a OMS, intrată în vigoare în februarie 2005, unele din actualele dispoziţii ale directivei devenind caduce. De asemenea, statele membre au aplicat diverse strategii de reglementare, care duc la o divergenţă a legislaţiilor naţionale referitoare la fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun. Noua propunere răspunde acestor evoluţii şi a fost adoptată în urma unei consultări ample a părţilor interesate. În etapa următoare, propunerea va fi discutată în Parlamentul European şi în Consiliul de Miniştri, urmând să fie probabil adoptată în 2014 şi să intre în vigoare începând din 2015–2016.
Alianţa europeană pentru sănătate publică (EPHA) a salutat adoptarea propunerii de revizuire a directivei pentru produsele din tutun, în special regulile referitoare la ţigările electronice, arome şi forma ţigărilor şi pachetelor. EPHA apreciază şi mărirea suprafeţei dedicate avertismentelor pe pachetele de ţigări, regretând însă că nu a introdus ambalajul generic obligatoriu după model australian, care ar preveni iniţierea fumatului de către tineri. Monika Kosin´ska, secretarul general al ONG-ului, a subliniat însă că acesta este doar primul pas dintr-un proces mai lung, exprimându-şi speranţa că va exista voinţa politică de a adopta propunerea, preferabil într-o formă îmbunătăţită, înainte de iunie 2014, când mandatul Parlamentului şi Consiliului European se încheie. Dsa a mai avertizat că industria tutunului va continua să se folosească de lobby-ul considerabil şi de afirmaţii nefondate pentru a pune presiune pe instituţiile europene.
Şi Smoke Free Partnership, un parteneriat între Societatea Respiratorie Europeană, Cancer Research UK şi Reţeaua Europeană a Inimii a salutat, cu anumite rezerve, proiectul adoptat de Comisie. Printre altele, SFP aminteşte că 76% din europeni sprijină introducerea avertizărilor ilustrate, care s-a dovedit că reduc interesul tinerilor şi femeilor; faptul că nu s-a impus ambalajul generic este, de asemenea, considerat „o mare dezamăgire“. Este salutată interzicerea aromelor caracteristice în produsele de tutun (inclusiv a mentolului, interzis până în prezent doar de Brazilia), dar observă lipsa de claritate asupra modului în care vor fi stabilite acestea; o interzicere completă a tuturor aromelor (ingrediente şi aditivi care sporesc atractivitatea) din toate produsele de tutun ar fi mai clară şi mai uşor de implementat. SFP îşi manifestă entuziasmul cu privire la propunerea de interzicere a ţigaretelor slim şi superslim, UE fiind prima care ia o astfel de măsură la nivel mondial. Deşi salută introducerea sistemelor de urmărire şi localizare, SFP îşi exprimă îngrijorarea referitoare la nivelul de control al industriei tutunului asupra procesului de strângere şi stocare a datelor. Parteneriatul este îngrijorat şi de procesul legislativ, opinând că amânările repetate şi controversele apărute de-a lungul timpului sugerează amestecul important al opozanţilor propunerii.
Demisia din octombrie a lui John Dalli din funcţia de comisar european pentru sănătate şi consumatori ca urmare a acuzaţiilor de trafic de influenţă în favoarea unui fabricant de snus a fost văzută ca o probă a puterii industriei tutunului asupra factorilor de decizie şi a stârnit îngrijorări cu privire la amânarea procesului de adoptare a directivei modificate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe