Newsflash
Știri

Un pai pentru Institutul Cantacuzino

de M. V. A. - iul. 3 2015
Un pai pentru Institutul Cantacuzino
Sorin Cîmpeanu, ministrul educaţiei, a anunţat că Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care Institutul Cantacuzino devine instituţie publică de interes naţional. „Pe agenda şedinţei de guvern de miercuri se află Ordonanţa de Urgenţă pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino şi, de asemenea, o Hotărâre de Guvern de reorganizare. Este vorba de acordarea unui statut de instituţie publică de interes naţional şi de acordarea unui buget de 10 milioane de euro, care sunt necesari şi suficienţi pentru acoperirea datoriilor Institutului către stat, către furnizorii privaţi şi pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare până la sfârşitul lui 2015, urmând ca din 2016 să intre pe bugetul normal acordat unei instituţii publice“.
Dacă vă miraţi de ce ministrul educaţiei face anunţuri importante despre statutul Institutului Cantacuzino, înseamnă că aţi uitat că în 2014 Institutul a fost trecut, inexplicabil, din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Educaţiei. Acordarea statutului de instituţie publică de interes naţional nu va schimba foarte multe în termeni de finanţare de la stat, dar va îngreuna pe viitor orice posibilă implicare a unor companii private, chiar şi în cadrul unui parteneriat public–privat, în activitatea Institutului Cantacuzino. Cele 10 milioane de euro acordate de guvern sunt doar un pai aruncat înecatului, înecat care a mai primit în anii precedenţi astfel de sume, nici prea mici ca Guvernul să poată fi acuzat de neglijenţă, nici prea mari ca să schimbe cu adevărat soarta acestui institut.
„După ce va fi repusă în normalitate activitatea Institutului şi se vor obţine avizele, va urma etapa de susţinere a activităţii de producţie“, a mai anunţat ministrul Sorin Cîmpeanu. „Pentru moment, la Institutul Cantacuzino se vor derula cercetări şi testări pe loturi-pilot. În măsura aşteptată de toată lumea, în care aceste cercetări vor fi validate prin obţinerea de autorizaţii, se va trece la etapa a doua, etapa de producţie. Dar este o etapă ulterioară“. Această etapă ulterioară este însă adevărata miză la Institutul Cantacuzino, devenit în ultimii ani un subiect extrem de politizat pe fondul solicitărilor de fabricare la Institutul Cantacuzino a vaccinurilor care fac parte din schema naţională de vaccinare.
Institutul deţine însă ştiinţa producerii unui singur vaccin din această schemă, BCG, şi a vaccinului gripal; cel din urmă, oricât de multă bunăvoinţă am avea, nu poate fi considerat ca fiind o chestiune de interes naţional. Dezirabila intrare în producţie la Institutul Cantacuzino a mai multor vaccinuri importante este imposibilă fără o investiţie consistentă, fie că aceasta vine din partea Guvernului direct, a unei companii de stat sau a uneia private. Consistent înseamnă mult mai mult de 10 milioane de euro.
Presa centrală de la Bucureşti a comentat că ştergerea datoriilor Institutului de către stat este o modalitate de a-i exonera de răspundere penală pe cei responsabili de soarta Institutului Cantacuzino în ultimii trei ani. Vă reamintim că, la finalul lui 2013, premierul Victor Ponta alături de ministrul sănătăţii de la acel moment, Eugen Nicolăescu, au lansat cu fast reluarea producţiei de vaccin gripal la Institutul Cantacuzino. La câteva luni după lansare, în urma unei informaţii neoficiale ajunsă în media, s-a aflat că Agenţia Naţională a Medicamentului nu aprobase vaccinul, acesta neîndeplinind criteriile de siguranţă obligatorii în cadrul Uniunii Europene.
Un proiect de lege publicat în aprilie 2015 de Ministerul Educaţiei prevede că Institutul Cantacuzino trebuie să prezinte „un plan de restructurare care să-i asigure viabilitatea pe termen lung şi care trebuie să fie notificat Comisiei Europene“. Pentru a nu se încălca legislaţia UE din domeniul concurenţei, Comisia trebuie să aprobe ajutorul de stat acordat Institutului Cantacuzino. Tot media centrală susţine că Guvernul Ponta a încheiat deja contracte pentru aprovizionarea cu vaccin gripal cu alţi producători până în 2016 inclusiv, astfel că şi în situaţia reluării producţiei acestui vaccin la Institutul Cantacuzino, obţinerea de profit va putea fi reluată doar începând cu anul 2017.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe