Newsflash
Știri

Un ordin al MS supus dezbaterii include noi afecțiuni în definiția tulburărilor de spectru autist

de Florentina Ionescu - ian. 14 2020
Un ordin al MS supus dezbaterii include noi afecțiuni în definiția tulburărilor de spectru autist

Potrivit unui ordin postat recent în secțiunea Transparență decizională pe site-ul Ministerului Sănătății (MS), este necesară modificarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2010, în sensul includerii în definiția „tulburări de spectru autist” (TSA) a unor entități diagnostice.

Entitățile despre care se precizează în document sunt: autismul infantil, sindromul Aspenger, autismul atipic, tulburarea pervazivă de dezvoltare sau PDD-NOS (Persasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified). Acest ordin care este supus dezbaterii publice vizează persoanele cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate. 

autism ordin lege

Potrivit inițiatorilor, Anexa la Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, ar urma să sufere unele modificări importante.

La art. 1, alin. (1), lit. a) se modifică și va avea următorul cuprins: „Tulburarea de Spectru Autist (TSA) este o tulburare pervazivă de dezvoltare ce se caracterizează printr-o afectare permanentă a capacității de relaționare socială, printr-o deviere a comunicării și patternuri comportamentale restrictive, stereotipe. Tulburarea de Spectru Autist include următoarele entități diagnostice: Autism infantil, Sindrom Aspenger, Autism Atipic, Tulburare pervazivă de dezvoltare sau PDD-NOS (Persasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified). Tulburarea are debut precoce prin manifestarea unor tulburări sau devieri care interesează următoarele arii de dezvoltare:

  1. deficit în iniţierea şi dezvoltarea relaţiilor sociale, exprimarea interesului şi a emoţiilor.
  2. incapacitatea de a folosi limbajul şi comunicarea;
  3. prezenţa unui comportament stereotip, incluzând un repertoriu comportamental restrictiv şi repetitiv.”

Acest ordin supus dezbaterii publice mai arată că „Diagnosticul de TSA și diagnosticul altor tulburări de sănătate mintală asociate sunt stabilite de medicul specialist conform criteriilor europene de diagnostic. Stabilirea acestor diagnostice, evaluarea și reevaluarea lor se realizează în serviciul ambulator, centrul de sănătate mintală, cabinetele medicale individuale sau prin internare într-o secţie de profil, după caz”.

Formularea diagnosticului, prevăzută în acest Ordin

Documentul publicat în Transparență decizională mai prevede că „Pentru formularea diagnosticului de TSA, precum și diagnosticul altor tulburări de sănătate mintală asociate sunt necesare: evaluarea psihiatrică, evaluarea psihologică şi, la recomandarea medicului specialist, examene paraclinice, după caz”. Totodată, medicul de familie ia în evidență pacienții cu diagnosticul de TSA și diagnosticul altor tulburări de sănătate mintală asociate.

În referatul de modificare al Anexei Legii nr. 151/2010 se mai precizează că „Toate persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate au acces liber la serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale, respectiv: depistare activă precoce, diagnostic clinic psihiatric și evaluare clinică psihologică, tratament psihofarmacologic, intervenții specializate precoce, psihoterapie cognitiv-comportamentală, consiliere psihologică a părinților și a familiei, precum și servicii educaționale”.

Ordinul se află în Transparență decizională până la data de 21 februarie 2020.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe