Newsflash
Știri

Un nou ghid de prevenire a bolilor cardiovasculare

de Dorina Novac - oct. 8 2021
Un nou ghid de prevenire a bolilor cardiovasculare

Societatea Europeană de Cardiologie a publicat un nou ghid de prevenție a bolilor cardiovasculare, care îl înlocuiește pe cel din 2016.

Noile recomandări înlocuiesc harta de risc cardiovascular fatal SCORE (Systematic Coronary Risk Estimation) cu un alt instrument de evaluare a riscului cardiovascular, de data aceasta fatal și nonfatal, aspect important atât la nivel individual, deoarece ia în considerare povara bolii asupra calității vieții pacientului, dar și la nivel populational, având relevanță pentru cei ce alcătuiesc politicile de sănătate publică, a precizat Cătălina Panaitescu, medic primar medicină de familie.

nou ghid
Sursă imagine: Asociatia Medicilor de Familie București-Ilfov // Facebook

„Evaluarea se face diferit, în funcție de categoria de vârstă căreia îi aparține pacientul, folosindu-se SCORE2 pentru populația între 40 și 69 de ani și SCORE2-OP (Older Persons) pentru cei ≥ 70 de ani. În acest ultim caz, estimarea riscului cardiovascular se face pe 5 și 10 ani, cu ajustarea celorlalți factori de risc întâlniți frecvent la această categorie de vârstă”, a explicat dr. Cătălina Panaitescu.

Potrivit ei, ca și în cazul SCORE, SCORE2 și SCORE2-OP vizează persoanele aparent sănătoase. În ceea ce îi privește pe pacienții cu boli cardiovasculare documentate, aceștia sunt, ca și până acum, încadrați direct într-o categorie de risc înalt sau foarte înalt. 

SCORE2 și SCORE2-OP au fost proiectate pentru patru categorii de risc geografic, încadrarea țărilor făcându-se după cifrele de morbiditate și mortalitate prin boli cardivasculare raportate la Organizația Mondială a Sănătății. România rămâne, în continuare, în zona de risc foarte înalt.

Alte noutăți aduse de ghidul actual sunt:

  • înlocuirea colesterolului total cu valorile nonHDL colesterolului (diferența dintre colesterolul total și HDL colesterol), considerându-se că relația dintre acesta și riscul cardiovascular este mai bună decât în cazul LDL colesterolului;
  • stratificarea riscului în funcție de vârsta pacientului (< 50 de ani, 50 – 69 de ani și ≥ 70 de ani);
  • abordarea tratamentului în trepte, cu intensificare graduală, intenția fiind de adaptare mai ușoară la profilul și preferințele pacientului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe