Newsflash
Știri

Un miliard de persoane nu au acces la ochelari

de Conf. dr. Mircea Filip - oct. 9 2020
Un miliard de persoane nu au acces la ochelari

Peste 2 miliarde de persoane din lumea întreagă au o deficienţă de vedere, iar dintre acestea, cel puţin 1 miliard nu-și pot corecta problemele deoarece nu au acces la ochelari.

rinopatieAnual, în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie se marchează Ziua Mondială a Vederii. Anul acesta evenimentul a avut loc în 8 octombrie, într-un context influenţat de pandemia COVID-19, sloganul fiind „Hope in Sight”.

Prima ediţie a fost aniversată în anul 1998, iar în România în anul 2016. Potrivit datelor publicate de Agenţia Internaţională de Prevenire a Orbirii, cel puţin 2,2 miliarde de persoane au o deficienţă de vedere, iar la peste 1 miliard dintre acestea problema ar fi putut fi prevenită sau încă nu este tratată.

Mai mult de atât, 2,6 miliarde de oameni suferă de miopie, dintre care 277 milioane au miopie forte. În plus, sunt milioane de oameni cu afecţiuni oculare care sporesc riscul de pierdere a vederii, cum ar fi: degenerescenţa maculară, retinopatia diabetică, glaucom, stadiul avansat de miopie forte.

Retinopatia diabetică, principala cauză de orbire

Îmbătrânirea populaţiei, evoluţia stilului de viaţă și problemele de acces la îngrijirea oculară, în special în ţările cu venituri mici sau medii, sunt printre principalii factori responsabili de creșterea numărului de persoane cu deficienţe de vedere. Miopia și retinopatia diabetică se vor afla printre cele mai frecvente probleme de vedere în deceniile care vor urma.

Retinopatia diabetică este principala cauză de orbire la populaţia cu vârstă între 20-65 ani, peste 146 milioane de oameni având această
afecţiune. Tratamentele oftalmologice nu pot vindeca retinopatia diabetică, dar pot preveni, întârzia și uneori chiar stopa evoluţia bolii.

Prevenirea orbirii prin retinopatia diabetică se face prin examen oftalmologic periodic, tratarea corectă a diabetului și a factorilor de risc asociaţi. Statisticile mai arată că există 1 miliard de persoane care nu văd bine, deoarece nu au acces la ochelari.

Măsuri preventive

Viciile de refracţie, cataracta și glaucomul pot să afecteze fiecare categorie de vârstă. Diagnosticul precoce al afecţiunilor de vedere prin examene oculare regulate, respectarea tratamentului oftalmologic, menţinerea igienei oculare şi un stil de viaţă echilibrat sunt cele mai bune metode pentru prevenirea pierderii vederii, de aceea este important să ţinem cont de următoarele recomandări: dietă sănătoasă și echilibrată, greutatea corporală în limite normale, limitarea consumului de alcool, controlul glicemiei și al tensiunii arteriale, evitarea fumatului, acesta crescând riscul de degenerescenţă maculară, cataracta și alte probleme oculare ce pot afecta nervul optic.

O altă recomandare constă în purtarea ochelarilor de soare cu filtre care blochează până la 100% din radiaţiile UVA și UVB prezente în lumina solară.


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe