Newsflash
Știri

Un lot al vaccinului COVID-19 de la Janssen, contaminat cu componente din alt vaccin

de Florentina Ionescu - iun. 18 2021
Un lot al vaccinului COVID-19 de la Janssen, contaminat cu componente din alt vaccin

Agenția Europeană a Medicamentului – EMA a dat recent un comunicat de presă referitor la vaccinul împotriva COVID-19 produs de compania Janssen. EMA amintește că autoritățile de pe teritoriul UE iau măsuri pentru a proteja calitatea acestui vaccin.

Autoritățile din Uniunea Europeană (UE) au luat la cunoștință că un lot care conține substanța activă a vaccinului COVID-19 Janssen a fost contaminat cu componentele destinate fabricării unui alt vaccin fabricat în aceeași unitate, se arată într-un comunicat al EMA preluat de site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România

vaccin covid contaminat componente din alt vaccin
Fotografie creată de Nataliya Vaitkevich, de la Pexels

Contaminarea s-a produs la un loc de fabricație al substanței active din Maryland, Statele Unite, deținută de Emergent Biosolutions. Lotul respectiv nu era destinat pieței UE, potrivit sursei citate.

„În conformitate cu informațiile disponibile, loturile de vaccin eliberate pe teritoriul UE nu sunt afectate de contaminarea încrucișată. Cu toate acestea, ca măsură de precauție și pentru a proteja calitatea vaccinurilor, autoritățile de supraveghere au recomandat să nu se elibereze loturi de vaccinuri care conțin substanța activă fabricată în aceeași perioadă în care a avut loc contaminarea. Autoritățile din UE fac tot posibilul pentru a proteja stocurile și a atenua efectele oricărei întârzieri în livrarea acestui vaccin”, precizează EMA în document.

EMA și autoritățile naționale sunt, de asemenea, la curent cu o inspecție la locul de fabricație al Emergent efectuată de către Autoritatea în domeniul medicamentului din Statele Unite (Food and Drug Administration - FDA).

Reprezentanții EMA subliniază că autoritățile vor continua să colaboreze cu FDA și cu alți parteneri internaționali pentru a se asigura că vaccinurile de pe teritoriul UE îndeplinesc cele mai înalte standarde de calitate.

Problemele legate de fabricație de la Emergent Biosolutions nu au legătură cu evaluarea recentă efectuată de EMA a cazurilor foarte rare de formare de cheaguri sanguine, asociate cu număr scăzut de trombocite, se precizează în comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe