Newsflash
Internaționale

Un biomarker din urină ar putea detecta cancerul de prostată

de Florentina Ionescu - oct. 4 2019
Un biomarker din urină ar putea detecta cancerul de prostată

O cercetare recentă a identificat o fuziune care are loc între anumite gene, fuziune implicată în cancerul de prostată. Acest biomarker unic, spun oamenii de ştiinţă, ar putea fi detectat în probele de urină ale pacienţilor cu cancer de prostată, oferind astfel o metodă neinvazivă de detectare a bolii.

Este vorba de o cercetare publicată recent în jurnalul "Neoplasia", care a fost condusă de Nallasivam Palanisamy, de la Vattikuti Urology Institute. Studiul lui a identificat o fuziune nouă între genele cancerului de prostată, care implică genele KLK4 care codifică proteine şi pseudogenele KLKP1, scrie Science Daily.

În prezent, antigenul specific prostatic sau PSA este folosit ca metodă standard de screening pentru cancerul de prostată. Însă experţii spun că valorile mari ale PSA nu sunt specifice doar cancerului de prostată, pentru că ele pot fi cauzate şi de alte afecţiuni benigne ale glandei.

Studiul acesta oferă rezultate promiţătoare, deoarece are potenţialul de a oferi medicilor şi pacienţilor o alternativă noninvazivă la clasicul test PSA, pentru a diagnostica acele forme semnificative de cancer de prostată.

Descoperirea acestui nou biomarker are beneficii nu doar pentru pacienţi, ci şi pentru medici, pentru că îi ajută să înţeleagă mai bine această boală complexă şi modul în care ea poate fi tratată eficient.

Când genele KLK4 care codifică proteina şi psudogenele KLKP1 fuzionează sau se unesc, ele formează o genă KLK4-KLKP1. Oamenii de ştiinţă care au condus acest studiu au analizat 659 de pacienţi, iar în urma analizelor, a reieşit că gena de fuziune KLK4-KLKP1 este exprimată la aproape 32% dintre pacienţii cu cancer de prostată, reprezentând un subgrup distinct de cazuri de cancer la prostată. Analiza cercetătorilor a arătat că noua genă de fuziune ar putea fi folosită în combinaţie cu alţi markeri moleculari în cancerul de prostată, pentru a depista boala.


Notă autor:

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe