Newsflash
Știri

Un bărbat cu stop cardiac, salvat de profesori instruiţi să facă resuscitare

de L. Budin - feb. 16 2023
Un bărbat cu stop cardiac, salvat de profesori instruiţi să facă resuscitare

Un bărbat în vârstă de 50 ani care a făcut stop cardiac într- un colegiu din municipiul Iaşi a fost salvat pentru că a fost resuscitat de cadrele didactice, până la sosirea echipajului SMURD.

În timpul unor ore de curs făcute la Iaşi, unui bărbat din Bucureşti i s-a făcut rău. 

prim-ajutor-salvare

În urma apelului 112 a plecat către liceul respectiv un echipaj de terapie intensivă SMURD. Au găsit pacientul în stop cardiac şi cadrele didactice făcându-i compresiuni toracice, acea resuscitare de bază. Echipa de urgenţă a continuat cu resuscitare avansată. Pacientul era în fibrilaţie ventriculară. A fost nevoie de 17 şocuri electrice externe ca inima să pornească”, a declarat coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, citată de Agerpres.

Bărbatul respectiv a fost dus apoi la UPU a Spitalului „Sfântul Spiridon”, unde a fost consultat de medicii cardiologi.

Coronarografia a arătat că nu era infarct, ci o altă afecţiune cardiacă. A ajuns în comă post resuscitare în ATI (...) a devenit conştient şi a putut fi detubat. Evoluţia putea fi una nefavorabilă dacă profesorii din Iaşi nu făceau ceea ce au făcut corect şi rapid. Aceasta este atitudinea corectă a oricărui om”, a subliniat dr. Diana Cimpoeşu.

Reprezentanții UPU, SMURD şi ai disciplinei Medicină de Urgenţă din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi au organizat în lunile ianuarie - februarie cursuri de resuscitare în şcoli şi colegii din municipiul reşedinţă.

Jandarmii din Galați iau lecții de prim ajutor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe