Newsflash
Știri

UMFST: prima conferință națională de medicină și tehnologie

de L. Budin - iul. 6 2022
UMFST: prima conferință națională de medicină și tehnologie

A început Conferința Națională „Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI”, sub auspiciile Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Evenimentul științific, derulat până pe 9 iulie, va reuni într-un cadru interdisciplinar, desfășurat pe 24 de secțiuni, medici, bioinformaticieni, specialiști IT & inginerie medicală, farmaciști, biochimiști, bioingineri, cercetători în domeniile de specialitate, se arată pe pagina de Facebook a UMFST. 

Conferința Națională „Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI” are loc în iulie 

umfst-eveniment
Sursă foto: Facebook Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie

 

Medicina fără tehnologie nu poate exista. Este necesar un efort permanent de adaptare la noile tehnologii care vin în sprijinul actului medical clasic, vorbim despre complementaritate; de pildă chirurgia non-invazivă face pași foarte mari în folosul umanității, tehnologia înlocuiește de multe ori mâna chirurgului însă, nu trebuie uitat faptul că în spatele tehnologiei va exista întotdeauna un medic, omul care folosește inteligența artificială ca un instrument menit să servească scopului pentru care a fost creat”, a transmis, la deschiderea conferinței, rectorul UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

La conferință, pe lângă zecile de prezentări ştiinţifice, sunt organizate şi expoziţii cu cele mai noi echipamentele la nivel mondial, informează Agerpres.

De câţiva ani ne-am extins domeniul de activitate, ne numim astăzi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie şi l-am adăugat pe unul dintre marii savanţi internaţionali care este George Emil Palade (...). Dar, în această structură complexă, comprehensivă pe care o are universitatea, adăugând această parte de tehnologie, pentru noi a fost extraordinar de important să iniţiem un proiect care este în derulare şi în creştere şi anume crearea unui program de inginerie medicală despre care suntem convinşi că are un potenţial de dezvoltare foarte mare. Şi aceasta pentru că are o particularitate faţă de alte programe din România şi anume că se desfăşoară în cadrul unei universităţi de medicină şi farmacie”, a mai spus prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

El a adăugat că în ţară mai există un program asemănător la UMF Iaşi, însă acela este de biotehnologie.

UMFST Târgu Mureş are de trei ani un program de licenţă, care are un foarte mare succes, am investit foarte mult în echipamente medicale specifice, ceea ce transferă în zona tehnică ceea ce se întâmplă în mod fiziologic sau patologic în organismul uman. Plusvaloarea programului este că cei care vor deveni ingineri medicali au o interacţiune directă cu serviciile medicale şi, de asemenea, cu firmele care produc tehnologie medicală care se uită cu atenţie la specialiştii pe care îi vor lua pentru a face service şi instalare de echipamente medicale”, a adăugat rectorul.

Potrivit acestuia, UMFST are deja semnate protocoale de colaborare cu companii de industrie medicală la nivel mondial, astfel încât studenţii nu au doar o pregătire teoretică sau limitată la laboratoarele de inginerie pe care le are universitatea, ci lucrează efectiv în spitale, alături de inginerii deja formaţi.

Totodată, programul de inginerie medicală este unul dintre cele mai accesate din cadrul UMFST, întrucât există universităţi tehnice în ţară care au această specializare, însă la Târgu Mureş este asociată componenta tehnică cu partea medicală.

Acest congres (...) este un mesaj de interdisciplinaritate, dar mai ales de acoperire a majorităţii disciplinelor pe care le are medicina modernă”, a subliniat Leonard Azamfirei.

Evenimentul este organizat de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și Asociația Medicală Română, sub egida Academiei Române.

S-a redeschis parțial Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe