Newsflash
Știri

UMF Cluj-Napoca face, la cerere, teste pentru COVID-19

de Dorina Novac - aug. 25 2020
UMF Cluj-Napoca face, la cerere, teste pentru COVID-19

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca este acreditată de Ministerul Sănătății să facă teste pentru stabilirea diagnosticului de COVID-19, prin metoda RT-PCR.

Potrivit unui comunicat al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMF) Cluj-Napoca, instituția a decis să facă aceste teste pentru a crește capacitatea de testare și pentru a scădea presiunea asupra laboratoarelor în care se efectuează testele de biologie moleculară.

test coronavirus
Sursă imagine: Pixabay

 

Până acum, testările efectuate în cadrul universității s-au realizat doar la solicitările spitalelor și ale autorităților.

„Recoltările se realizează în amfiteatrul Gheorghe Bilașcu, str. Victor Babeș nr. 1, de marți până joi, între orele 7:00 și 9:00. Persoanele interesate se pot programa pentru testare la numărul de telefon 0374 834 810, iar în momentul prezentării la recoltare trebuie să aibă asupra lor o copie a cărții de identitate”, transmite sursa citată.

Tariful pentru persoane fizice, instituții publice, societăți comerciale, fundații, asociații, etc este de 290 lei/pers.

Acesta se poate negocia în funcție de numărul de teste solicitate pentru contracte de tip abonament, care implică testări multiple.

„Rezultatul testului se eliberează în 24 de ore și se transmite prin email. Rezultatul printat se poate ridica de la punctul de recoltare de pe str. Victor Babeș nr. 1. La cerere, acesta se poate oferi și în limba engleză”, informează UMF Cluj-Napoca.

Instituția amintește că la mijlocul lunii martie specialiștii din cadrul universității au organizat două centre de determinare specifice pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2.

Până acum, numărul de determinari ale infecției cu noul coronavirus realizate în laboratoarele universității a trecut de 21.000.

Totodată, Universitatea de Medicină și Farmacie este pregătită să devină centru de formare pentru specialiști de laborator, calificați să utilizeze tehnica RT-PCR, tehnică de biologie moleculară utilizată pentru detecția genomului viral SARS-CoV-2, responsabil de boala  COVID-19.

„Prin astfel de demersuri, universitatea își onorează responsabilitatea asumată pentru binele societății și va depune și în viitor toate eforturile pentru a contribui cu profesionalism la acțiunea comună de luptă împotriva acestei epidemii.” a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe