Newsflash
Știri

Umanism francez și delir rusesc

de Dr. A. M. - mar. 25 2016
Umanism francez și delir rusesc
    Nu mai puțin de 110 oncologi francezi semnează un apel, publicat lunea aceasta (14 martie) în ziarul Le Figaro, prin care cer adoptarea unor metode care să oprească inflația prețurilor stabilite de companiile farmaceutice pentru noile medicamente din oncologie și hematologie. Apelul a fost redactat de profesorii Dominique Maraninchi (Marsilia), fost președinte al Agenției franceze a medicamentului și coautor al primului plan național de cancer, lansat în mandatul prezidențial al lui Jacques Chirac, și Jean-Paul Vernant (Pitié Salpêtrière, Paris), coordonatorul celui de‑al treilea plan de cancer francez, lansat în 2014 de președintele François Hollande. Argumentele semnatarilor apelului sunt că, paradoxal, prețurile noilor medicamente au „explodat“, cu toate că au scăzut costurile de cercetare-dezvoltare, iar medicamentele ajung pe piață mult mai repede, prin proceduri accelerate; de altfel, doar 15% din bugetul firmelor merge către cercetare-dezvoltare, în vreme ce mai mult de 25% sunt cheltuieli de marketing și peste 15% constituie beneficiile acționarilor. Apoi, prețurile noilor medicamente hemato-oncologice sunt stabilite de industrie estimând cât ar putea piața să suporte, dovadă fiind variațiile foarte mari de preț de la o țară la alta și chiar creșterea prețurilor, în aceeași țară, de-a lungul anilor.
Dominique Maraninchi și Jean-Paul Vernant
© Le Figaro
 
     Apelul celor 110 propune autorităților franceze câteva măsuri: definirea prețului corect pentru oncologice, pe baza sumelor investite de industrie (dar ținând cont de aportul cercetării academice), cu un profit rezonabil, eventual definit a priori; transparentizarea și democratizarea sistemului de arbitraj al prețurilor, cu implicarea profesioniștilor din sănătate și a pacienților; respingerea cererilor de prelungire a brevetelor nejustificată de rapiditatea dezvoltării de noi terapii; autorizarea, așa cum există deja pentru SIDA și infecțiile oportuniste, a utilizării licențierii obligatorii pentru țările aflate în dezvoltare, care să le permită acestora producerea și utilizarea de generice, înainte ca ele să intre în domeniul public.

 

     Nu doar România, ci mai toate țările din Europa Centrală și de Est se confruntă cu o migrare a medicilor către vestul Europei. Diferența dintre noi și alte țări din regiune este însă că noi nu facem aproape nimic pentru a acoperi deficitul de medici din afara centrelor universitare. În Letonia, de pildă, Ministerul Sănătății a ajuns la un acord cu organizațiile studenților la medicină, asociația spitalelor, asociația medicilor de familie, asociația administrațiilor locale și cu reprezentanții universităților, acord prin care tinerii medici letoni vor fi obligați să practice timp de trei ani într-un spital public din afara capitalei Riga, după terminarea programului de rezidențiat plătit de stat.
Discuții pentru viitorul tinerilor medici letoni
© vm.gov.lt
 
După cum scrie revista Baltic Course, medicii care semnează contracte cu aceste spitale vor avea prioritate la repartiția rezidenților pe posturile finanțate de guvern. Acordul realizat săptămâna aceasta reduce perioada de practică „la țară“ propusă inițial de la cinci la trei ani.
 

 

     Suedia e o țară în care regulile se respectă cu strictețe, iar una dintre ele interzice activitățile zgomotoase după ora zece seara. Regula e valabilă pentru utilizarea aspiratorului sau a bormașinii, dar se pare că există și excepții. Astfel, când un utilizator al rețelei sociale Twitter i-a cerut ministrului sănătății să interzică activitățile sexuale zgomotoase nocturne, răspunsul a fost altul decât cel așteptat. Gabriel Wikström (foto), ministrul de doar 31 de ani, a răspuns (tot printr-un tweet) că asemenea activități sunt bune pentru cei care le practică și implicit și pentru sănătatea publică.

Citat de BBC, ministrul a explicat că „mulți suedezi simt că nu fac atât de mult sex pe cât și-ar dori din cauza stresului și a problemelor legate de serviciu“. Suedezul mediu are în prezent doar 3,8 contacte sexuale pe lună, față de acum douăzeci de ani, când avea cinci, ceea ce înseamnă o scădere de 24%, după cum a mai arătat Wikström.

 

     Compania Coca-Cola finanțează masiv, în întreaga lume, diverse organizații din sănătate și din cercetare, iar unele anchete de presă au arătat că aceste eforturi financiare ar încerca, de fapt, să creeze o asociere între băuturile cu mult zahăr și un stil de viață sănătos, prin promovarea activității fizice (eliminând, pe cât se poate, mesajele despre nocivitatea excesului de zahăr în alimentație). În Australia, în ultimii cinci ani, compania a acordat finanțări directe de 1,72 milioane de dolari australieni (aproximativ 1,16 milioane de euro), pentru 36 de organizații sau evenimente. În „top 10“ regăsim, de pildă, Universitatea din Sydney, Exercise & Sports Science Australia, Sports Medicine Australia, Universitatea din Queensland și Nutrition Society of Australia. Un articol din Sydney Morning Herald, care detaliază situația acestor sponsorizări, scrie că producătorul de băuturi îndulcite a fost acuzat de disimularea sponsorizărilor, astfel încât să apară că mesajele sale comerciale din domeniul sănătății ar fi susținute de organizații respectabile.

 

     Poate părea surprinzător pentru habotnicii de la noi, în condițiile în care campaniile antivaccinare din România se duc inclusiv prin biserici, cu binecuvântarea unor preoți, dar ziarul francez creștin La Croix a publicat marți (15 martie) un scurt interviu cu profesorul Daniel Dhumeaux (hepatolog parizian respectat, care a coordonat în 2014 un raport privind hepatitele virale), care trage un semnal de alarmă privind vaccinarea anti-VHB în Franța: mai puțin de jumătate din adolescenți sunt vaccinați. Situația actuală este explicată de impactul pe care l-a avut asupra imunizărilor un dosar judiciar care a durat nu mai puțin de 17 ani, care a cercetat presupuse efecte secundare ale vaccinării, precum scleroza multiplă (asociere infirmată de studiile epidemiologice). În Hexagon, se estimează că ar fi 280.000 de purtători ai virusului hepatitic B, din care jumătate nu știu că pot transmite infecția. Anual, în Franța, în jur de 1.300 de decese sunt atribuite complicațiilor infecției cu VHB.

 

     Mașina de propagandă rusească funcționează aproape fără cusur, chiar mai bine decât pe vremea sovietelor. Un fost inspector sanitar șef, Ghenadi Onișcenco (foto), demis în 2013 și transformat în consilier al prim-ministrului Dmitri Medvedev, a lansat luna trecută o ipoteză delirantă: dat fiind că în Abhazia (republică autonomă din Georgia ocupată de armata rusă și recunoscută doar de Rusia, Nicaragua, Venezuela, Nauru și Transnistria) s-a înmulțit o specie de țânțari capabilă în teorie să transmită virusul Zika, Onișcenco crede că Statele Unite ar putea infecta voit țânțarii din zona Mării Negre pentru a purta un război biologic cu Rusia. Cum?
 
Explică un articol publicat pe site-ul Radio Europa Liberă: rusul arată cu degetul către o unitate de cercetare biologică înființată în Georgia de guvernul american, preluată în 2013 de Centrul georgian pentru controlul bolilor. Oficialul rus s-a făcut remarcat printr-o serie lungă de decizii controversate, cum ar fi interzicerea importurilor de vin și apă minerală din Georgia, a importurilor de ciocolată din Ucraina, a produselor lactate din Lituania și a vinurilor din Republica Moldova – țări care s-au apropiat de Uniunea Europeană. Tot el se remarcase, anul trecut, printr-o declarație preluată de RIA Novosti, în care spunea că interzicerea importurilor de prezervative i-ar face pe ruși „mai disciplinați, mai riguroși și mai pretențioși în alegerea partenerilor și poate că va face un bine societății, rezolvând problemele demografice“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe