În Marea Britanie, ultima modă în pregătirea şi condimentarea mâncărurilor ar fi o pastă cu un altfel de gust, numit umami, care în japoneză înseamnă delicios, savuros. Chiar şi în Nürnberg, la Turnul Simţurilor, ar fi acest al cincilea gust. Informaţiile respective le-am găsit în numărul 5 al revistei Viaţă+Sănătate, din care, lunar, vă prezentăm câteva subiecte, lăsându-vă totuşi dv., cititorilor, bucuria de a descoperi dacă sunt şi altele ce vă pot stârni interesul. Articolul respectiv este semnat de dl dr. Cezar Grosar, fiind inserat la rubrica Medicii noştri răspund. „Mişcarea şi capacitatea de apărare a organismului“ este un articol despre beneficiile pe care ni le aduc exerciţiile fizice. (...) "> Umami, al cincilea gust? - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Umami, al cincilea gust?

de Constanţa MARINESCU - mai 28 2010
Umami, al cincilea gust?

   În Marea Britanie, ultima modă în pregătirea şi condimentarea mâncărurilor ar fi o pastă cu un altfel de gust, numit umami, care în japoneză înseamnă delicios, savuros. Chiar şi în Nürnberg, la Turnul Simţurilor, ar fi acest al cincilea gust. Informaţiile respective le-am găsit în numărul 5 al revistei Viaţă+Sănătate, din care, lunar, vă prezentăm câteva subiecte, lăsându-vă totuşi dv., cititorilor, bucuria de a descoperi dacă sunt şi altele ce vă pot stârni interesul. Articolul respectiv este semnat de dl dr. Cezar Grosar, fiind inserat la rubrica Medicii noştri răspund. „Mişcarea şi capacitatea de apărare a organismului“ este un articol despre beneficiile pe care ni le aduc exerciţiile fizice. (...)
 

 Autorul, dl dr. Ionuţ Dobrescu, făcând referire la mijloacele „prin care putem să ne întărim imunitatea“, arată că „imediat după ce am făcut mişcare, apare o au făcut mişcare cel puţin 30 de minute zilnic, „au avut în medie o singură infecţie respiratorie faţă de patru cât a fost media grupului celui mai puţin activ“. Articolul de fond, sub semnătura dl dr. Constantin Dinu, are ca subiect vitamina D, un „puternic imunoregulator“, care şi „reglează tensiunea arterială prin mecanismul reninei şi controlează creşterea celulelor neoplazice“. Amplu, acest material, intitulat „D, de la defensivă“, se opreşte şi asupra „Acţiunii vitaminei D şi a metaboliţilor ei“, „Prevenirii deficitului de vitamina D“, cofactorii acesteia ş.a. Pentru a avea răspunsuri la întrebări de genul: ce factori influenţează creşterea copilului? are mediul vreo legătură cu dezvoltarea lui sau dacă exerciţiul fizic are un cuvânt de spus? nu trebuie decât să citiţi articolul „Imunitate de nota 10“, semnat de dna dr. Cristina Anca Dăscălescu. Dacă aţi început să vă gândiţi la concediu, luaţi în calcul şi propunerile din revistă, adică centrele de sănătate de la Podiş şi Herghelia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe