Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Ultrasunetele pot „reda” vederea?

de Dr. Diana Andronache - apr. 22 2022
Ultrasunetele pot „reda” vederea?

Mai mulţi cercetători propun o soluţie inovatoare, non-chirurgicală, care ar putea restabili vederea utilizând ultrasunetele.

Ultimii ani au adus în prim-plan încercări multiple de restabilire a vederii funcţionale în rândul pacienţilor nevăzători care folosesc proteze vizuale. Deși au fost testate mai multe tipuri de astfel de proteze, implanturile retiniene au atras atenţia în mod deosebit, deoarece pot funcţiona pe baza procesării naturale a informaţiilor de-a lungul căii vizuale.

Medicii oftalmologi utilizează în prezent tehnologia pentru a stimula direct neuronii retinieni, prin implantarea unor dispozitive cu electrozi în interiorul ochiului. Această tehnică necesită însă o intervenţie chirurgicală invazivă și costisitoare. Mai mulţi cercetători propun acum o soluţie inovatoare, non-chirurgicală, care ar putea restabili vederea utilizând ultrasunetele.

Pentru a testa această nouă metodă, oamenii de știinţă au stimulat ochii unui șobolan orb. Au creat un dispozitiv cu ultrasunete care poate fi direcţionat pentru a trimite unde sonore către retină. Cu ajutorul electrozilor, au înregistrat activitatea înregistrată la nivelul cortexului vizual. Astfel, atunci când ultrasunetele sunt proiectate pe un model, cum ar fi, de exemplu, litera „C”, creierul șobolanului a fost capabil să redea un model similar cu cel proiectat. Cercetătorii vor continua studiile folosind primatele și speră ca în viitor să creeze lentile de contact cu transductor pentru ultrasunete.

 

 


Notă autor:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220412095402.htm

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe